Skip to main content

Fredensborg har styrket den kollektive transport

20. februar 2025

Busdriften i Fredensborg Kommune har fået et markant løft i de seneste år, mens andre nordsjællandske kommuner har skåret ned. Det viser en analyse fra DI Transport, der har gennemgået buskøreplandata fra de regionale trafikselskaber og Trafikstyrelsen.

I Fredensborg er der sket en øget prioritering af busserne, hvilket har styrket forbindelsen mellem by og land og gjort det lettere for borgere at komme til og fra arbejde, skole og fritidsaktiviteter. Det er en vigtig udvikling, da over 30 procent af familierne i kommunen ikke har bil, ifølge Danmarks Statistik.

Mette Brink, vicebestyrelsesleder for DI Hovedstaden, glæder sig over den positive udvikling i bl.a. Fredensborg:

Busserne er afgørende for, at hverdagen hænger sammen for mange borgere. Samtidig er det vigtigt for virksomhederne, der har brug for medarbejdere, som ofte pendler fra andre dele af Sjælland og København, hvor mange heller ikke har bil, siger hun.

Mens Fredensborg og flere andre kommuner har sat flere busser ind, er busdriften skåret ned i Rudersdal, Gribskov og Hørsholm. Det bekymrer Mette Brink, da færre busafgange kan føre til mere biltrafik, øget trængsel og større parkeringsbehov i byerne.

Erfaringer fra Sverige viser, at flere busafgange – også uden for myldretiden – kan øge passagertallet. Mette Brink opfordrer derfor kommunerne til at se mod Sverige, hvor 31 procent af alle ture foregår med kollektiv transport, mens tallet i Danmark kun er otte procent.

Vi står over for en fremtid med øget trængsel, og det er nødvendigt, at politikerne prioriterer investeringer i bedre busforbindelser. Jeg håber, det bliver et centralt tema ved næste kommunalvalg, siger hun.

Udviklingen i Fredensborg viser, at det nytter at investere i busdriften. Det er en løsning, der både gavner borgere, virksomheder og miljøet. Hvis flere kommuner følger samme vej, kan det være med til at styrke hele regionens kollektive transport.

Lyt til netradio