Skip to main content

Jorn møder Pollock på Louisiana

14. november 2013

To af billedkunstens helt store tørner sammen i en stor udstilling på Louisiana, der både visere deres åbenlyse ligheder, men også hvor forskellige de var

 

To af billedkunstens helt store tørner sammen i en stor udstilling på Louisiana, der både visere deres åbenlyse ligheder, men også hvor forskellige de var

 

 

 

Maleriet er stærkt tilbage med farver og sanseindtryk i Louisianas nye udstilling ’Jorn & Pollock Revolutionære veje’.

 

De to kunstnere, som var næsten jævnaldrende og som begge døde i en relativ ung alder, Pollock som 44-årig i 1956 og Jorn i en alder af 59, kom på hver sin side at Atlanten frem til meget ens kunstneriske udtryk.

For det utrænede øje er de to kunstneres billeder ofte så svære at skille fra hinanden, at det er nødvendigt at konsultere de små forklarende skilte ved siden af værkerne.

Men som udstillingens kurator, Anders Kold, slår fast, så handler udstillingens ikke om, at de to kunstnere er ens.

Tværtimod giver Jorn og Pollock forskellige bud på forskellige revolutionære veje. Og udstillingen skal ikke ses som en konkurrence mellem de to kunstnere

De to mødte aldrig hinanden, og formentlig havde Pollock intet kendskab til Jorn. Begge udviklede sig som kunstnere adskilt af Ander Verdenskrig og langt fra datidens kunstneriske centrum i Paris.

Pollock blev kaldt action-maler, mens Jorn tilhørte Cobra-gruppen.

De er fælles om at skabe en ny abstrakt ekspressionisme. Pollock med sin dryp-teknik, som for mange ændrede selve maleriets spilleregler.

For Jorn gjaldt det om at være engageret i den virkelige verden og placere kunsten i samtiden.

De 135 malerier, tegningen og grafik, som udstillingen består af er en fryd for øjet og adskiller sig markant fra Louisianas anden store udstilling om Arktis. Man kan sige, at der er kulde i den ene ende af museet og varme i den anden.

Mens Asger Jorns malerier til daglig kan beskues på Louisiana, er det 50 år siden den sidste udstilling med Jackson Pollocks værker kunne ses i Humlebæk. Dengang var det Louisianas grundlægger, Knud W. Jensen, som fik udstillingen i stand og drog en sammenligning mellem de to kunstnere.

Udstillingen kan ses frem til 23. februar 2014.

 

af: hw

{fcomments on}

Lyt til netradio