Skip to main content

Rekordmange børn besøgte Alfons Åberg på museum

15. september 2023

Siden skolerne åbnede efter sommerferien, er hundredevis af skolebørn strømmet til Nivaagaards Malerisamling for at besøge 'Alfons på museum' og blive undervist i den lille drengs poetiske og fantasifulde verden - og flere tusinde børn har besøgt udstillingen med deres forældre og bedsteforældre over sommeren. Det er rekordmange besøg fra de små gæster til det lille museum. Udstillingen har sidste visning på søndag den 17. september.

Mere end 1500 skolebørn har de seneste fem uger lagt deres skoletasker i garderoben på museet i Nivå for at træde ind i Alfons Åbergs særlige univers med originale collager af hans skaber Gunilla Bergström. Her har museets undervisningsansvarlige og assistenter haft deres travleste periode med at undervise i den berigende verden af poetiske illustrationer og filosofiske fortællinger.
En verden, der åbner op for samtaler om, hvad man kan være bange for, om man en gang kom til at gøre noget forkert og hvem, der betyder særlig meget for en - som bedstevenner, bedsteforældre og rare fædre.

I udstillingens værksted er der blevet lavet utallige collager og lagt streger efter Gunilla Bergströms illustrationsteknikker. Udover skolebørnene har mere end 4000 børn besøgt 'Alfons på museum' siden åbningen den 21. juni.

Det er første gang i Danmark, at Gunilla Bergströms originale værker bag den populære bog-serie om Alfons er blevet udstillet på museum. Udstillingen drager nu videre til Jylland, hvor den skal vises på HEART - Herning Museum of Contemporary Art fra den 13. oktober.

Museumsdirektør Andrea Rygg Karberg fortæller:
Vi er enormt taknemmelige over alle de skolebørn, gode lærerkræfter og familier, der har taget udstillingen til sig og med hjem i deres arbejde og erindringer. Det er en stor glæde at se, hvordan den lille dreng med den store fantasi har kunnet få børn og voksne til at bruge flere timer i værkstedet med at skabe egne collager og fordybe sig i Gunilla Bergströms unikke tredimensionelle værker. Vi håber inspirationen, fantasien og refleksionerne lever videre derude - og at vi ikke glemmer den vigtige langsomhed, som udstillingen også mindede os om.
Nivaagaards Malerisamling har før oplevet mange besøg fra skoler og børn til udstillingerne med Hans Scherfig og Ib Spang Olsen, men udstillingsperioden med Alfons Åberg slår de tidligere rekorder.

Museets undervisningsansvarlige står nu klar til at modtage nye skoleklasser fra næste uge, hvor der igen bliver tid til at undervise i samlingen af blandt andet dansk guldalder. Undervisningen på museet er gratis for skoler og institutioner i Fredensborg kommune, men alle andre er også velkomne (pris: 300 kr. for 1 time/450 kr. for 2 timer).

Lyt til netradio