Skip to main content

Udstilling på Louisiana om det feministisk-aktivistiske kunstkollektiv Pussy Riot

14. september 2023

Onsdag den 13. september åbnede Louisiana en udstilling, der viser Pussy Riots årelange oprør mod det russiske regime. Det er noget af det stærkeste politiske kunst i det 21. århundrede. Det er den hidtil mest omfattende præsentation af gruppens værk og deres første udstilling på et museum nogensinde.

Med afsæt i punk, humor, poesi og raseri er gruppen kendt for pludselige aktioner, hvor de med farvestrålende tøj, protestsange og forklædninger udfordrer det russiske styre.Udstillingen hedder VELVET TERRORISM – Pussy Riot’s Russia og den præsenterer mere end ti års protestperformance-aktioner af det feministisk-aktivistiske kunstkollektiv Pussy Riot, der opstod i Moskva i 2011.

  • Louisiana har en stolt tradition for at engagere sig i samtiden og i emner som ytringsfrihed, demokrati og menneskerettigheder. Pussy Riots udstilling indskriver sig på markant vis i rækken af kritiske røster rettet mod autoriteter og systemer, der er kommet til orde hos os. Museet er en oplagt platform for at få gruppens højaktuelle politiske kunst tæt ind på livet, fortæller Poul Erik Tøjner, direktør på Louisiana om udstillingen

Udstillingen er en kakofoni af hundredevis af foto- og videooptagelser, og den skildrer en lang række af Pussy Riots aktioner i det offentlige rum, såvel som de konsekvenser, der har været for deltagerne ved at udføre dem. Gruppens ikke-voldelige aktioner har ført til anholdelser, tæsk, fængselsstraf, forgiftning, overvågning og husarrest.

Flere af performance-aktionerne er velkendte. Eksempelvis Punk Prayer, der fandt sted i Frelserkirken i Moskva i 2012. Og mange så med, da fire medlemmer af gruppen løb på banen forklædt som politibetjente under VM-finalekampen i Moskva mellem Frankrig og Kroatien i 2018. Foruden disse præsenteres en lang række mindre kendte aktioner såvel som nogle af medlemmernes flugt ud af Rusland i 2022.

Gruppens aktioner er drevet af protest mod et tiltagende autoritært regime, og set igennem Pussy Riots linse giver udstillingen et indblik i udviklingen af Putins Rusland de sidste ti år, frem mod den militære invasion af Ukraine.

Gennemgående temaer i Pussy Riots feministiske, Putin-kritiske praksis er ytringsfrihed, menneskerettigheder, LGBTQ+-rettigheder og løsladelsen af politiske fanger, mens de seneste aktioner og værker er anti-krigs-statements med støtte til Ukraine.

I et kulturhistorisk perspektiv har Pussy Riots arbejde rødder i dada, fluxus, politisk kunst og aktionisme i det 20. århundrede, og de tager happeningens og performancekunstens metoder til det ekstreme i det ikke-beskyttede miljø, som det offentlige rum er.

Fløjlsterrorisme

Udstillingen på Louisiana er en udvidet version af en udstilling, der blev udviklet over et par intense måneder i 2022 i et tæt samarbejde mellem Maria Alyokhina fra Pussy Riot og kuratorerne Ingibjörg Sigurjónsdóttir, Ragnar Kjartansson og Dorothée Kirch, til det kunstnerdrevne udstillingssted Kling & Bang i Reykjavik. Her blev den vist fra 24. november 2022 - 29. januar 2023. Louisiana fulgte tilblivelsen af udstillingen, idet den blev tilrettelagt sideløbende med planlægningen af Kjartansson-udstillingen Epic Waste of Love and Understanding, som løber til d. 22. oktober 2023.

Maria Alyokhina (f. 1988) er kunstner, politisk aktivist og forfatter til bogen Riot Days (Penguin, 2017). Pussy Riot har blandt andet modtaget Lennon Ono Grant for Peace i 2012 og Hannah Arendt-prisen i 2014. Pussy Riot blev for nylig tildelt Woody Guthrie-prisen i 2023, som hædrer modstandsånden gennem musik, litteratur, dans og andre kunstformer.

Udstillingens titel, Velvet Terrorism (Fløjlsterrorisme), er den betegnelse for Pussy Riots virke, som blev formuleret af en af Putins åndelige rådgivere, biskop Tikhon Shevkunov, i kølvandet på gruppens protestperformance Punk Prayer i Frelserkirken i Moskva i 2012.

Udstillingen på Louisiana er starten på en turne, der foreløbig kommer til MAC Musée d'art contemporain de Montréal og The Polygon Gallery, Vancouver. På Louisiana kan udstillingen ses frem til den 14. januar 2024

Lyt til netradio