Skip to main content

Gruppetilbud til mødre med fødselsdepression

30. april 2015

Forældre, der udvikler en fødselsdepression er udbredt.

Statistikken viser, at 10-14 % af alle mødre og ca. 7% af alle fædre bliver ramt af en fødselsdepression.

Forældre, der udvikler en fødselsdepression er udbredt.

Statistikken viser, at 10-14 % af alle mødre og ca. 7% af alle fædre bliver ramt af en fødselsdepression.

Sundhedsplejen i Fredensborg kommune har derfor særligt fokus på forældrenes trivsel i hjemmebesøget, når barnet er 2 måneder. I besøget taler sundhedsplejersken med forældrene om det at blive mor og far, om familiens trivsel generelt, og sundhedsplejersken tilbyder at screene både mor og far for fødselsdepression.

Viser det sig at mor eller far har en fødselsdepression eller måske er ved at udvikle en, har sundhedsplejen indtil nu kunne tilbyde flere hjemmebesøg og henvist til egen læge med henblik på eventulle samtaler hos psykolog. Men som noget nyt kan sundhedsplejen i Fredensborg kommune også tilbyde mor et gruppeforløb med andre mødre i samme situation.

Hvordan kan man som forældre vide om man har en fødselsdepression?

En fødselsdepression vil ofte vise sig som ændringer i forhold til den måde, man ellers plejer at tackle livets udfordringer på. Man har måske mindre humor, bliver lettere vred og irriteret, er trist, bebrejder sig selv, føler ikke lykke og glæde ved barnet, har bekymringer for om barnet er sygt, angst for at gøre barnet skade og angst for at miste kontrol.


Det er vigtigt af hensyn til en selv, familien og ikke mindst relationen til det lille barn at få hjælp.

Årsagerne til fødselsdepressioner er meget forskellige. De kan hænge sammen med en traumatisk fødselsoplevelse, tidligere oplevelser af svigt, en mulig større sårbarhed, et meget uroligt og grædende barn, manglende støtte og aflastning, søvnmangel og meget andet.

I sundhedsplejen har vi spurgt mødre, der har haft en fødselsdepression, hvad der var hjælpsomt for dem.

De oplevede, det var vigtigt at dele deres tanker med andre i samme situation. Det var sårbart at tale om deres situation overfor andre, for eksempel mødregruppen, da de følte skam over ikke at opleve den forventede glæde ved at være blevet mor.

Mødrene fortalte også, at en psykolog eller en psykoterapeut var en vigtig hjælp i forhold til at sætte ord på tanker og følelser.

Derfor tilbyder sundhedsplejen nu i samarbejde med Frivilligcenter Fredensborg at mødre - og på længere sigt også fædre - kan mødes i en lille gruppe og udveksle erfaringer og få professionel hjælp og redskaber til hurtigt at komme videre.

Gruppen ledes af to sundhedsplejersker, der har terapeutisk efteruddannelse og særlig viden om fødselsdepression. Frivilligcenter Fredensborg lægger lokaler til og er med til at støtte op om gruppens eksistens.

Vi lægger vægt på, at deltagerne har indflydelse på og er medskabere af gruppetilbuddets form og indhold.

Gruppen startede i februar i Frivilligcenter Fredensborg på Teglgårdsvej. Gruppen mødes hver 2. uge og mødrene kommer fra hele Fredensborg Kommune. Gruppen er en åben gruppe, hvor der løbende kan komme nye medlemmer til.

Du kan få mere at vide om gruppen ved at henvende dig til sundhedsplejerske Marie Munch tlf. 72565640 eller sundhedsplejerske Tove Sheth tlf. 72562365,

 

Lyt til netradio