Skip to main content

De ildelugtende ostebrødre

6. februar 2024

Der er foredrag med Holger Thor Nielsen onsdag den 21. februar kl. 19.30 på Nødebo Kro. Ostehandler Thor Nielsen var Ostehandler distriktsleder i DNSAP, det danske nationalsocialistiske parti, og hans tre sønner satte deres præg på Odenses bybillede i årene 1940 – 1943.

Holger Thor Nielsen er søn af en af sønnerne, og vender nu tilbage til Nødebo.

Holger Thor Nielsen er opvokset i Nødebo og boede i en årrække på Humlevænget sammen med sin far. Han fortæller historien om sin landssviger dømte familie. Det er historien om en pære dansk familie fra Odense, der, som forfatteren Erik Aalbæk Jensen udtrykte det, ”gik over kridtstregen” længe før den danske udenrigsminister, Erik Scavenius, angav denne mulighed ved at underskrive Anti-Komintern Pagten den 25. november 1941.

Det er historien om, hvordan en ganske almindelig dansk købmand og familiefar pludselig blev aktiv i lokalpolitik, blev folketingskandidat og endte på en likvideringsliste, samtidig med at hans sønner deltog frivilligt i en krig på den mest rædselsvækkende front, verden til dato havde oplevet. En af sønnerne faldt for morderhånd.

Men det er samtidig historien om en familie, hvis medlemmer forblev tro mod deres overbevisning og idealer til den bitre ende. Selv da krigslykken og dermed stemningen vendte, drejede de ikke fanen i vinden som flertallet af deres landsmænd, men fortsatte med at tjene det system og den idé, de ud fra deres aktuelle situation mente, var bedst for Danmark i et nyt, kommende Europa. En troskab og en loyalitet familien måtte betale en meget høj pris for.

Foredragets titel henviser til det øgenavn, den illegale, kommunistiske presse gav ostehandler Thor Nielsens 3 sønner under besættelsen.

Billetter til foredraget koster 120 kr. inkl. gebyr og kan købes i forsalg på www.noedebo-kro.dk indtil 24 timer før foredraget eller ved indgangen. Medlemsbilletter til 90 kr. sælges kun i forsalg. Gratis adgang med årskort.

Lyt til netradio