Skip to main content

Litteraturens stemmer møder Liljefors' naturmalerier på Nivaagaard

28. september 2023

I perioden 29. september 2023 – 14. januar 2024 kan man på Nivaagaards Malerisamling i Nivå se udstillingen Smuk og farlig. Naturen set af Liljefors med værker af kunstneren Bruno Liljefors ledsaget af litteratur

Efterårets særudstilling på Nivaagaards Malerisamling, fører litteraturens stemmer med ind blandt malerierne, hvor fire nulevende danske digtere går i dialog med sidste århundredes store svenske naturmaler, Bruno Liljefors. Udstillingen åbner 29. september og tager litteraturen og ordene med i arrangementsprogrammet.

Det er forfatterne Caspar Eric, Birgitte Krogsbøll, Dy Plambeck og Emmy Laura Perez Fjalland, som med hver deres bidrag kaster lys over temaer hos Liljefors: Tanker om kropslige og samfundsmæssige normer, at være jæger, meditationer over naturoplevelser og poetiske og humoristiske digte er noget af det, man møder i det tekstlige landskab mellem malerierne.

Publikum kan samtidig opleve en række arrangementer med litteratur og ord i såvel kunstudstillingen som i parkens 'Reservat for truede ord', hvor udstillingens litterære kurator tager gæsterne med på omvisning inden- og udenfor museet. Der er TALK med forfatter Emmy Laura Perez Fjalland og Kerstin Ekmans oversætter Anne Marie Bjerg samt læsekredse og foredrag om aktuelle udgivelser med relation til museet og særudstillingen.

11. oktober kl. 12.30: ORDVANDRING: RESERVAT FOR TRUEDE ORD

Kom med på efterårsvandring i ordene i parken med litteraturformidler Lea Fløe Christensen, der også er litterær kurator på Liljefors-udstillingen. Ordreservatet blev oprettet for at drage omsorg for en række ord, der er ved at forlade det danske sprog, og er tænkt som en social oplevelse, hvor indholdet kan og bør diskuteres. Lea Fløe Christensen ser nærmere på både ord fra reservatet, sine egne 'medbragte' ord samt gæsters yndlingsord og fremhæver undervejs ord fra litteraturens verden med oplæsninger.

Pris: 100 kr. inkl. entré/ 30% for årskortholdere. Billetbestilling via nivaagaard.dk.

19. oktober kl. 17 – 18 LÆSEKREDS: ‘ET BESKEDENT GENI’ AF HANNE STRAGER
Gratis - alle er velkomne i museets Havefoyer.

24. oktober kl. 17 – 18 FOREDRAG: CHARLES DARWIN - 'ET BESKEDENT GENI'
Særudstillingen med Bruno Liljefors sætter også fokus på den engelske biolog og geolog Charles Darwin, hvis banebrydende værk om arternes oprindelse i 1800-tallet fik afgørende betydning for menneskets opfattelse af verden og ligeledes stor indflydelse på Liljefors' skildringer af naturen. Hanne Strager har skrevet bogen Et beskedent geni om Darwin, hans liv og værk. Hun gør publikum klogere på de mange brikker, som Darwin samlede til det store puslespil, han lagde om livets udvikling. Brikker, der blev samlet op på hans legendariske jordomsejling, fra bøger han læste og ikke mindst fra hans observationer i naturen.

Pris: 100 kr. inkl. entré/ 30% for årskortholdere. Billetbestilling via nivaagaard.dk.

31. oktober kl. 12:30 – 14 LITTERATUROMVISNING: SÆRUDSTILLING OG PARK
Den aktuelle særudstilling lader Bruno Liljefors’ vilde naturmalerier fra 1800- og 1900-tallet gå i dialog med de nutidige danske digtere og forfattere Caspar Eric, Birgitte Krogsbøll, Dy Plambeck og Emmy Laura Perez Fjalland, som med hver deres bidrag kaster lys over temaer hos Liljefors.

Litteraturformidler og udstillingens litterære kurator, Lea Fløe Christensen, tager gæsterne med på opdagelse i udstillingens tekstlige landskab og lader omvisningen slutte i de naturskønne omgivelser uden for museet.

Pris: 100 kr. inkl. entré / 30% for årskortholdere. Billetbestilling via nivaagaard.dk.

9. november kl. 17 – 18 TALK: LANDSKABSLIV
Emmy Laura Pérez Fjalland i samtale med Lea Fløe Christensen.

Ét af de litterære bidrag i Liljefors-udstillingen kommer fra kulturgeograf, forfatter og underviser Emmy Laura Pérez Fjalland, der blandt andet står bag Jordbo i Føljeton og Almanak i Dagbladet Information. Mød her Emmy Laura Pérez Fjalland til en aktuel samtale om naturnærhed og landskabsliv med litteraturformidler Lea Fløe Christensen, litterær kurator på særudstillingen Smuk of farlig. Naturen set af Liljefors.

Pris: 100 kr. inkl. entré / 30 % for årskortholdere. Billetbestilling via nivaagaard.dk.

4. januar 2024 kl. 17– 18 LÆSEKREDS: ‘ULVESPRING’ AF KERSTIN EKMANN
Gratis - alle er velkomne i museets Havefoyer.

11. januar kl. 17-18 TALK: KERSTIN EKMANS 'ULVESPRING' - OG ANDRE LANDSKABER

I Kerstin Ekmans seneste berømmede romanUlvespring indgår Bruno Liljefors direkte i en af hendes mange naturskildringer af de svenske skove. Hovedpersonen i romanen, der blev nomineret til Nordisk Råds Lilleraturpris, begynder efter mødet med en ulv at se jagten, dyrene og skoven i et nyt lys. Naturen er hos Ekman, som hos Liljefors, både farlig, utilregnelig og storslået smuk.

Oversætter Anne Marie Bjerg har oversat størsteparten af Ekmans forfatterskab til dansk og giver her et indblik i nogle af Kerstin Ekmans litterære og sproglige landskaber. Det sker i samtale med særudstillingens kurator, museumsinspektør Maren Bramsen.

Pris: 100 kr. inkl. entré / 30 % for årskortholdere. Billetbestilling via nivaagaard.dk.

Øvrige arrangementer omkring LIljefors og naturen
Der er særomvisning i udstillingen 3. oktober kl. 17 (pris: 100 kr. inkl. entré/ 30 % for årskortholdere) og herefter gratis introduktioner til udstillingen hver torsdag kl. 17.

Udvalgte fredage er der filmvisninger med moderne klassikere og dokumentarer inspireret af særudstillingen, som ligeledes er gratis for museets gæster.

Torsdag 12. oktober kl. 11.15 er der Fugletur til Nivå Strandenge (pris: 100 kr. inkl. entré/ 30 % for årskortholdere).

Derudover inviterer museet til en række andre arrangementer med koncerter, kunstforedrag, fællessang og fællesspisning, croquisundervisning, efterferie og halloween for børnene og meget mere. Se kalenderen på nivaagaard.dk.

Udstillingen Smuk og farlig. Naturen set af Liljefors kan opleves på Nivaagaards Malerisamling i perioden 29. september 2023 - 14. januar 2024.

Lyt til netradio