Skip to main content

Foredrag på Nivaagaard om Kunstnerkolonien i Hornbæk

28. marts 2023

De fleste kender til Skagensmalerne, men før kunstnerne for alvor drog til Skagen, slog de sig ned i Hornbæk og skabte Danmarks formentlig første kunstnerkoloni, som blomstrede fra 1870’erne og frem til århundredeskiftet.

Foredraget 'Kunstnerkolonien i Hornbæk' torsdag 13. april kl. 17 på Nivaagaards Malerisamling fortæller historien om den maleriske nordkyst med det autentiske fiskermiljø, der tiltrak nogle af de største danske malere i en brydningstid, hvor kunstnerne søgte væk fra nationalromantikken og henimod realismen og de mere virkelighedsnære afbildninger.

I Hornbæk blev kunstnerne fascinerede af Kullens bjerge i horisonten, det omskiftelige lys, stranden, plantagen og den lokale fiskerbefolkning. Internt blev kunstnerfællesskabet vægtet højt og skabte en betydningsfuld ramme i den kunstneriske brydningstid, hvor nye strømninger og tendenser i billedkunsten var ved at tage over.

Foredraget præsenterer værker af bl.a. P.C. Skovgaard, P.S. Krøyer, Holger Drachmann, Carl Locher, Carl Bloch og L.A. Ring. Og ser nærmere på deres egne beretninger, og hvilken stilistisk udvikling flere af kunstnerne gjorde netop på Nordkysten.

Foredraget afholdes af cand.mag. i kunsthistorie Ida Lehrmann Madsen, som i flere år har beskæftiget sig med kunstnerkolonien i Hornbæk og er medforfatter i kataloget til den aktuelle særudstilling ’Kunstnerkolonierne Hornbæk & Arild’.

Pris: 100 kr. inkl. entre til museet / 30% for årskortholdere. Billetbestilling via nivaagaard.dk Caféen serverer efter foredraget aftenens ret til 160 kr., som kan bestilles sammen med billetkøb.Illustration: Carl Locher, 'Parti fra Hornbæk strand med mørkklædte figurer', 1887. Privateje

Lyt til netradio