Skip to main content

Foredrag af Martin Corfix – Sogne- og Orlogspræst:

21. oktober 2023

Fredag d. 27. oktober 2023 kl. 15.00 besøger Martin Corfix Strandvejscaféen i Humlebæk, for at fortæller om sit spændende liv og forskningsprojekt. "Fader vor, Shellhuset er sprængt i luften!" Om to danske præsters enestående hjælp til danske deporterede i tyske fængsler.

Martin Corfix var i en årrække med i forskningsprojektet "Kirken under besættelsen" ved Odense Universitet og vakte opmærksomhed med sin forskningsartikel "I nazismens brændpunkt".

I foredraget ruller han et stykke enestående, dansk besættelseshistorie op: Den spændende fortælling om de to danske præster: Sømandspræsten Sophus Boas fra Hamburg og legationspræst Aksel Jeppesen, fra Christianskirken i Berlin.

Fra oktober 1943 blev danske modstandsfolk dømt ved tysk krigsret og ført til tyske KZ-lejre. Blandt andre Tulle og Gerda Fiil fra Hvidstengruppen.

De to unge præster i Tyskland fik nok at bestille – med list, snustobak og vitaminpiller når præsten bad Fadervor sammen med de indsatte, opsporede de mange af de bortførte danskere, som ellers sad glemt i tysk fangenskab.

Præsterne optegnede, hvor fangerne sad og videregav listerne til Udenrigsministeriet.

Eftermiddagen begynder kl. 15.00 og slutter kl. 17.00. Der vil blive tid til spørgsmål og kommentarer, og naturligvis kaffe og kage for beskedne 30 kr. Det foregår i Strandvejskirken, Humlebæk Strandvej 54, 3050 Humlebæk.

Lyt til netradio