Skip to main content

Læserbrev: Solceller hører til på tagflader, ikke i natur- og landområder

14. august 2024

af
Mie Stattau, Lars Søndergaard, Tinne Borch Jacobsen og Kristian Tanderup

Byrådsmedlemmer for Venstre i Fredensborg kommune

Venstre har den klare holdning, at vi ikke skal ødelægge god natur og landbrugsarealer med solcelleparker. Ved solcelleparker er der ikke biodiversitet – højst en græsmark med monokultur, som holdes nede af nogle får, for at beplantningen ikke skygger.

Vi bør benytte tagflader til at sætte solcellerne op på de mange velegnede tage på kommunale bygninger i Fredensborg kommune. Derudover skal vi have flere overdækkede parkeringspladser med solceller fx ved stationerne, hvor strømmen kan benyttes direkte til at lade de parkerede biler. Og vi skal tænke alternativt med placering af solceller på overdækning af motorveje eller på støjskærmene langs større veje.

Solceller er et godt, grønt supplement til at dække det øgede behov for el til vores biler og varmepumper, og det kan ofte betale sig økonomisk ud over den oplagte CO2 besparelse.
På Plan, Trafik- og Klimaudvalgets møde d. 13. august er en temaplan for VE-anlæg (Vedvarende Energi) i landområdet på dagsordenen. Der arbejdes med 3 lokationer, ét nord for Toelt landsby og to syd og øst for Lønholt. Venstre melder nej tak til solcelleparker i vores landområde.

En foreslået vindmølle på mellem 75 – 100 meter kan komme på tale, hvis borgere omkring vindmøllen er positive, involveres i beslutningen og kompenseres tilstrækkeligt og eventuelt tilbydes medejerskab. 1 vindmølle på 100 meter producerer strøm svarende til solceller på ca. 5 ha/7 fodboldbaner.

Optimalt skal vindmøller stå, hvor det blæser mest: På havet. Der kan strømmen udnyttes til brintproduktion, som kan give os meget mere CO2 besparelse. Fredensborg kommune skal selvfølgelig bidrage, når der er et positivt energipotentiale og CO2 besparelse, og derfor skal vindmøllen afklares.

Tidsplanen er, at temaplanen for VE-anlæg præsenteres for Byrådet i slutningen af 2024 med efterfølgende høringsperiode og borgermøde.

Lyt til netradio