Læserbrev: Embedsmænd contra politikere

af
Ulla Hardy - Hansen
SocialKonservativ
Citater:
”Et jerntæppe af rigiditet omklamrer og kvæler vores sag”. ”Åbenlys uvilje og årelang sagsbehandling”. ”Miljøinteresser fremfor fornuftige landbrugsmæssige løsninger”. ”Negative, forudindtagede og aggressive medarbejdere”. ” Totalt ukendskab til forholdene på landet”.
Det er sådanne bemærkninger, jeg ofte hører fra borgere i landområderne, når de har været i forbindelse med vores administration. Er det billedet af en magtfuld forvaltning overfor en hjælpeløs borger? Nej. det er selvfølgelig en beskrivelse uden de nødvendige nuancer.
Men problematikken giver sig desværre meget tydeligt tilkende i behandlingen af vores landmænd. Den komplicerede lov om ”Grøn trepart” kan netop nu give anledning til kaoslignende tilstande på landet. Men der har altid hersket en uskøn ligegyldighed om landbrugets behov for rimelige forhold for deres erhverv. Sager om nødvendig afvanding af marker har medført utallige, sammenstød mellem landmænd og forvaltning. Der har været tale om arrogant uforsonlig behandling, politianmeldelser, langvarige retssager osv. Visse vandløbssager har varet op til 10 år – mens vandene steg!
Politik handler om mennesker, der lever i dette øjeblik. Jeg støder ofte på begrebet ”den politiserende embedsmand”. Mange borgere fortæller mig, at de savner tidligere tiders modtagelse - ”Hvad kan vi hjælpe Dem med?” - når de konsulterer vores administration. Men vi må naturligvis ikke glemme, at der dagligt ekspederes masser af sager – elegant og til alles fulde tilfredshed.
I denne omtale koncentrerer jeg mig - i kraft af min bopæl på landet - om forholdene dér. Men det er en kendsgerning, at oplevelserne også kan mødes i Rådhusets andre afdelinger.
Siden kommunalreformen er lokalpolitikernes arbejdsopgaver vokset markant. Vi modtager mængder af grundigt gennemarbejdet materiale af det stadigt mere komplicerede stof fra forvaltningen. Det indebærer, at embedsmændene – måske uforskyldt, men reelt - er kommet til at sætte sig på magten. Samfundets kompleksitet har naturligt medført, at vores ansatte nu består af højt uddannede akademikere - specialister. Kvaliteten af det administrative arbejde er uden tvivl forbedret, men udviklingen har desværre resulteret i, at demokratiet ofte balancerer på en mark med kviksand. Det fornemmer, mange kommer til udtryk i langsommelighed og regelrytteri.
Helhedsindtrykket af vores lokale, politiske scenarie kan minde om et luftfoto taget en tåget vinterdag…… der ikke tillader grundig analyse af ”landskabet” nedenunder. Men noget gemmer sig for vores klarsyn. Og det er svært ikke at mistænke den armlægningen om magten, der finder sted mellem embedsmænd og politikere…… og som foregår på overalt.
For mange år siden var jeg som kulturudvalgsformand initiativtager til en konference på Louisiana. Den handlede netop om denne problematik og var interessant og berigende….. uden det dog fik nogen nævneværdig konsekvens for forholdene. Måske ville det være på tide at gentage seancen. Og Roger Buch er stadig på banen.
Samtidig er det bydende nødvendigt at kaste et blik på vores delegationsplan…. Det er jo dén, der – i sin rørende enkelthed - udgør grundlaget for vores ageren i samspillet mellem den politiserende embedsmand og den folkevalgte politiker.
Kort sagt: Balancen med dens afgrænsninger mellem sfærerne skal fastholdes og for min skyld gerne forstærkes.
.