Skip to main content

Kommunens jubilæumsgave til H. M. Dronningen bliver synlig i hele kommunen

17. maj 2022

Fem flotte bænke i bornholmsk granit er kommunens gave til Hendes Majestæt Dronningen i anledning af 50-års jubilæet som regent. Bænkene bliver placeret fem forskellige steder i kommunen til varigt minde om jubilæet. 

 

Fem flotte bænke i bornholmsk granit er kommunens gave til Hendes Majestæt Dronningen i anledning af 50-års jubilæet som regent. Bænkene bliver placeret fem forskellige steder i kommunen til varigt minde om jubilæet. 

Traditionen tro giver Fredensborg Kommune gave til Kongehuset ved store mærkedage - og i år fejrer vi både regentens 50-års jubilæum og Fredensborg Slot og bys 300-års jubilæum.

"På hele kommunens vegne er jeg meget stolt over at kunne overrække Hendes Majestæt Dronningen fem bænke, som er fremstillet til lejligheden af en af vores lokale stenhuggere. Bænkene er hugget ud af den bedste bornholmske granit fra Moseløkke Stenbrud og bliver placeret fem forskellige steder i kommunen, så mindet om jubilæet bliver bredt forankret for eftertiden", siger borgmester Thomas Lykke Pedersen.

Gaven til Dronningen blev overrakt af borgmesteren ved et arrangement på slottet den 17. maj. Det skete i overværelse af cirka 350 børn fra alle 3. klasserne på kommunens folkeskoler. Der blev derfor også råbt et grundigt og højt 9-foldigt hurra for Dronningen ved gaveoverrækkelsen.

"Det var en både højtidelig og hyggelig begivenhed, som jeg er sikker på at såvel Dronningen som børnene vil huske mange år frem", siger borgmesteren.

De fem bænke - som er forsynet med en kobberplade med inskription om jubilæet - bliver hen over året placeret i Fredensborg ved Langedammen, i Humlebæk ved monumentet Oktober 1943 på Peder Mads Strand, i Nivå på havnen ved Pingvinernes Hus, i Kokkedal ved Egedal Byens Hus - og i Karlebo ved gadekæret.

Den første bænk er placeret i Fredensborg og afsløres af borgmesteren ved et arrangement ved Langedammen samme dag, den 17. maj, hvor Fredensborgdagen fejres med masser af musik og underholdning. Samtidig indvies den nye amfiscene i Langedammen som led i realiseringen af Den grønne slotsbys første etape.

Det er stenhugger Søren Kold Pedersen i Humlebæk, som har hugget de fem bænke ud af den gode bornholmske Moseløkke-granit. Hver bænk er 200 cm. lang og 40 cm. bred. Vægten er ca. 500 kg.

På hver bænk er der en lille kobberplade med inskriptionen "Denne bænk er skænket af Fredensborg Kommune til H. M. Dronning Margrethe II. i anledning af regentens 50- års jubilæum og Fredensborg Slot og Bys 300-års jubilæum 2022."

 

Lyt til netradio