Nyt Hospital Nordsjælland realiserer køkkendrøm
Mange års ønske fra politikere, patienter og personale om at få eget køkken på Nyt Hospital Nordsjælland går nu i opfyldelse. Nye kreative løsninger har sammen med ny, effektiv teknologi og ændrede behov hos patienterne gjort det muligt.
Nyt Hospital Nordsjælland er projekteret med et modtagekøkken, som man senere ville udbygge til et produktionskøkken.
Det har hele tiden været et meget stort ønske, at det nye hospital i Hillerød selvfølgelig skulle have mulighed for selv at producere mad, men det har ikke været muligt, fordi vi ikke måtte gå over det budget, som vi havde fra Kvalitetsfonden. Jeg er derfor meget glad for, at det nu er blevet muligt at etablere et køkken, så maden kan tilberedes lokalt og ikke skal transporteres rundt på landevejene. Den idé har jeg aldrig været vild med også af hensyn klimabelastningen, siger Lars Gaardhøj (S), formand for Region Hovedstaden og fortsætter:
Det er en stor og kompleks opgave at bygge et hospital, og når vi arbejder med så stort et projekt over mange år, er der forudsætninger og muligheder, som forandrer sig undervejs. Det er på alle måder en succeshistorie, at køkkenet er lykkedes nu.
Køkkenet bliver et såkaldt delproduktionskøkken, som har eget bageri. Da kød måske i fremtiden kommer til at være en mindre del af hospitalets kosttilbud af hensyn til klimaaftrykket, har man valgt ikke at etablere en egentlig slagterafdeling.
Kreative køkkenmedarbejdere og arkitekter
Det var oprindeligt planlagt, at det nye hospital skulle modtage patientforplejning udefra, men en grundig analyse viser, at den løsning vil være betydeligt dyrere at drive end først antaget, og end budgettet tillader.
Det er lykkedes at finde en måde at bygge køkkenet om, så hospitalet også selv kan producere mad til patienterne i fremtiden. Jeg er virkelig glad for, at hospitalet har fundet de gode og nytænkende løsninger sammen med arkitekterne, siger Annie Hagel (Ø), formand for den politiske følgegruppe for Nyt Hospital Nordsjælland.
Kortere og færre indlæggelser
Ændringer i patienternes behov har også været med til at gøre køkkenet muligt. Nye analyser viser, at flere patienter er indlagt i kortere tid, samtidig med at hospitalet omlægger til mere sammedagskirurgi og flere ambulante forløb, som betyder, at færre patienter har brug for mad hele døgnet. Det ændrer behovet for køkkenets produktion betydeligt.
En yderligere gevinst ved opgradering af køkkenet er, at det samtidig kan levere kost til kantinekøkkenet for hospitalets personale og besøgende, og man undgår dermed at skulle indgå aftale med en ekstern kantineleverandør.
Det koster 12 millioner kroner at omprojektere og købe nyt udstyr til køkkenet. Det finansieres med en omprioritering inden for projektets budgetramme. Hvis et produktionskøkken skulle etableres på et senere tidspunkt, er det blevet anslået at koste omkring 90 millioner kroner.
Det er forventningen, at de ansatte i Nordsjællands Hospitals køkken flytter med til Nyt Hospital Nordsjælland.
Foto: Jonathan Grevsen, NCC.