Ny jobrekord i Nordsjælland trods økonomisk modvind

I første kvartal 2023 steg lønmodtagerbeskæftigelsen i Nordsjælland med 1.250 personer. Trods inflation, kraftige rentestigninger samt vækstafmatning på eksportmarkederne er der dermed tale om en ny jobrekord.
Beskæftigelsen i Nordsjælland er nået op på et nyt rekordhøjt niveau. I første kvartal af 2023 steg lønmodtagerbeskæftigelsen i området nemlig med 1.250 personer. Det bringer beskæftigelsen i Nordsjælland op på et nyt rekordhøjt niveau på 182.315 personer, viser en særkørsel fra Danmarks Statistik, som Dansk Erhverv har bearbejdet.
”Det nordsjællandske arbejdsmarked imponerer med ny jobrekord trods økonomisk modvind fra høj inflation, kraftige rentestigninger samt vækstafmatning på de danske eksportmarkeder. Det burde tage damp ud af arbejdsmarkedet, men det er ikke sket. Tværtimod er arbejdsmarkedet fortsat varmt. Det nordsjællandske arbejdsmarked har været overraskende robust overfor den økonomiske modvind. Det er først og fremmest en glædelig nyhed,” siger Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv.
I første kvartal var der jobfremgang i samtlige nordsjællandske kommuner. Det understreger, at jobopsvinget er bredt funderet på tværs af de nordsjællandske kommuner. Den største fremgang er i Helsingør, hvor der blev skabt 341 nye jobs i første kvartal. Det svarer til en fremgang på 1,5 pct. Der er også flot jobvækst på 1 pct. i Halsnæs kommune. Der er også stor jobfremgang på 291 personer i Hillerød kommune.
Udsigt til jobtab senere på året
Der er dog meget, der tyder på, at jobfesten ikke varer ved. Senere i 2023 venter Dansk Erhverv, at beskæftigelsen vil falde på grund af de høje renter samt vækstafmatning på de danske eksportmarkeder.
”De danske eksportvirksomheder vil blive ramt af vækstafmatning på flere vigtige danske eksportmarkeder. Vækstafmatningen er tydeligst i Tyskland, Sverige og Storbritannien. Når der er økonomisk tilbagegang på de danske eksportmarkeder, giver det dårlige afsætningsmuligheder for de danske virksomheder,” siger Kristian Skriver.
De markant højere renter lægger derudover en dæmper på byggeriet. Der bliver fortsat færdiggjort meget byggeri, men der bliver igangsat mindre nyt byggeri. De færre igangsættelser af nyt byggeri vil på sigt ramme aktiviteterne i byggeriet. Dermed er det også i byggeriet, der rammes af kraftige rentestigninger, og industrien, der rammes af vækstafmatningen, at der er størst risiko for jobtab.