Skip to main content

Robotsæl afslører skjulte evner hos handicappede

27. juni 2013

Nu skal japanerne høre hvordan

Gennem det sidste år har Fredensborg kommune opnået opsigtsvækkende resultater ved at bruge en robot – udformet som en sæl - til borgere med fysiske og psykiske handicap.

Nu skal japanerne høre hvordan

Gennem det sidste år har Fredensborg kommune opnået opsigtsvækkende resultater ved at bruge en robot – udformet som en sæl - til borgere med fysiske og psykiske handicap.

 

 

Robotsælen fungerer som terapi og bruges normalt kun hos borgere med demens. Men i Fredensborg Kommune fungerer sælen også for borgere som er udviklingshæmmede. Med sælen i favnen begynder borgerne at vise nye og skjulte kompetencer, der hjælper dem i omgangen med andre handicappede og med personalet. Resultaterne vækker begejstring helt i Japan, hvorfra Fredensborg Kommune nu er inviteret på besøg, så de gode erfaringer kan komme andre til gavn.

 

Robotsælen er oprindeligt udviklet til borgere med demens, hvor den fungerer som et væsen, den demente kan interagere med og give omsorg. Fredensborg Kommune har i det nye projekt overført erfaringerne til handicappede borgere, der enten er præget af uro og en udadreagerende adfærd, eller som er meget stille og indadvendte med en svag social tilknytning til pårørende, medarbejdere og øvrige beboere. Projektet er nytænkende, og resultaterne har vist sig at være positive. Nu er kommunen inviteret til at dele erfaringerne på en international konference i Japan om robotsælens udviklings- og anvendelsesmuligheder.

 

Formand for Social- og Sundhedsudvalget Hans Nissen er begejstret over både resultaterne og invitationen fra Japan:

 

Vi arbejder meget målrettet med velfærdsteknologiske løsninger inden for ældre og handicapområdet. Derfor er det dejligt, når medarbejdernes ideer til at afprøve kendt teknologi på nye områder bærer frugt. Invitationen til Japan er en fantastisk mulighed for at andre kan lære af os og for at sætte Fredensborg Kommune på verdenskortet som en kommune, der tør gå nye veje, når vi skal finde fremtidens velfærdsløsning”.

 

Ven med en robotsæl

De gode erfaringer fra Fredensborg Kommune bliver løbende formidlet videre til andre kommuner, praktikere og forskere i Danmark.

Gennem observationsstudier og interview af medarbejdere på bl.a. bostedet Lindegården i Fredensborg har kommunen dannet et billede af, hvordan robotsælen virker både hos enkelte udviklingshæmmede borger og hos grupper.

 

”Robotsælen har vist sig at have den mest stabile effekt, når den introduceres for en gruppe borgere, frem for hos individuelle borgere. Her bliver robotsælen en ven i gruppen. Vi har set udviklingshæmmede træde til og vise kompetencer som fx et varieret sprog, inddragelse og omsorg i deres kontakt med sælen. Dermed har vi nu fået et pædagogisk redskab til at identificere psykisk handicappedes skjulte ressourcer og sætte dem i spil. Dermed øges trivsel og livskvalitet i hverdagen”, siger Susanne Samuelsen, souschef i Center for Ældre og Handicap i Fredensborg Kommune.

 

Sammen med socialrådgiver og instruktør i robotsæl, Morten Munk Bodekær, tager hun til Osaka i Japan torsdag den 27. juni. Udover konferencen skal de to besøge forskningscentre i byen for at få indblik i fremtidens velfærdsteknologi. Besøget afsluttes i næste uge.

 

FAKTA:

 

-         Japan regnes for det førende land i verden inden for udvikling af robotteknologi og produktion af velfærdsteknologi.

 

-         Robotsælen – kaldes også Paro – og er opfundet i Japan af Dr. Takanori Shibata. Sidste år besøgte han Fredensborg Kommune for at høre om erfaringerne med robotsælen.

 

-         Fredensborg Kommune deltager som oplægsholder på konferencen ”The 3rd International Conference on Robot Theraphy with Paro” http://unit.aist.go.jp/htri/htri_e/event_e.html i Osaka den 29. juni 2013.

 

-         Konferencens deltagere er primært fagpersoner fra sundhedssektoren og velfærdsteknologiområdet.

 

-         På turen besøger Fredensborg Kommune også Innovation Osaka, Ageless Centre og Forskningscentret ATR.

 

-         Ophold og deltagergebyr er finansieret af National Institute of Advanced Industrial Science Technology, Japan.

 

-         Transport og resterende rejseomkostninger på i alt 18.000 kr. er finansieret af Fredensborg kommune.

Lyt til netradio