Læserindlæg: Grundlovsdag 2024

af
Ulla Hardy-Hansen
Formand for Kulturudvalget i Fredensborg kommune
SocialKonservativ
5 juni - en festdag, der trodser vejr og vind. En tradition, der som alle andre er udsat for tidens gnaven og dermed i fare for at ende som en tom skal - smuk, men hul, tømt for sit oprindelige indhold og derfor uden smag og næring - tandløs.
Den skæbne fortjener vores grundlov ikke! Den skal plejes ikke af medlidenhed - for venerationens skyld. Men fordi den simpelthen er det bed, vores demokrati fortsat skal vokse i og suge næring fra. Den er i ordets bogstavelige forstand livsnødvendig for vores eksistens som fortsat retssamfund.
Men den moderne kommunikationsteknik konfronterer os skånselsløst med andre samfund, der er knægtet af tyranni i forskellige forklædninger. Samfund, der ikke engang tilnærmelsesvis er i nærheden af forfatninger, der byder deres indbyggere en menneskeværdig tilværelse. Spredte politiske forår bliver ved et enkelt fingerknips forvandles til knugende isvintre med død og ødelæggelse, der sender bølgeskvulp af usikkerhed også til os. Ormene gnaver også i vores tilsyneladende solide fundament. Frø af ugræs hvirvler i vinden.
Grundloven blev os GIVET. Men den må - for alt i Verden - ikke tages for givet betingelsesløs. Det er ikke nok at juble over den - fejre den. Vi må slå ring om og pleje - vise omsorg. Dens budskaber skal ikke gradbøjes, men gerne formidles i nye klæder. Højstemt uden at være skinger.
Denne omsorg skal efter min opfattelse komme nedefra - plejes så tæt på det enkelte menneske - mennesket, som vores Grundlov er sat i verden for. Derfor er vores kommunale lilleverden et naturligt udgangspunkt. Her er vi tæt på, går op ad hinanden, tales ved i overskuelig omgang med hinanden. Her opstår den tryghed, der giver os modet til udsyn og videre ansvar.
Trods reformiver, administrativ stordrift, tvivlsomme digitale lyksaligheders tilsyneladende udsyn og de sociale mediers lidt besynderlige ikkeliv, er det stadig lige her – øje til øje – mund til mund, at Grundloven møder sit menneske og skal bestå sin prøve – vise sin værdi. Kun ved orden i det nære, kan vi gøre os forhåbninger om at modstå de globale, truende flodbølger. Vores grundlov, er den skabelon, vi må samles om for at bevare vores identitet. SÅ er vi klædt på til at deltage og agere i en Verden, der netop nu martres og bløder omkring os.
Det forudsætter, at vores ytringsfrihed respekteres – ikke for at håne og nedgøre, men netop for at give os til kende som ansvarlige mennesker. Denne rettighed er voldsomt udfordret i det globale gearskifte, vi oplever i tiden. Lokalt tillader jeg mig at betragter den accelererende digitalisering af kontakten mellem den enkelte borger og myndighederne som angreb på denne rettighed. Forståelige ytringer er forudsætningen for den dialog, der udgør det egentlige grundlag for vores fælles identitet. Den digitale verdens med dens enkle algoritmer, der altid søger den letteste vej til målet...... forenklinger .... der kan få fatale konsekvenser, hvis de forplanter sig til sjæl og sind. Disruption- råd bliver til rod!
Derfor er det vores enkle pligt, at sørge for, at alle kan deltage. Vi skulle nødigt ende i en middelalderlig - middelmådig situation, hvor præsten talte latin til menigheden, som ikke forstod et ord, men bukkede nakken og indordnede sig.
Vi har netop fejret Danmarks befrielse fra fem års besættelse, der nu – en menneskealder efter - stadig formår at trække sine spor op til vores tid. Mindet os om 5 år, hvor vi var knægtet af en voldsmagt, der hærgede og herskede med midler, der besad vores grundlovs anti-ånd – de bandt os på mund og hånd! Ved befrielsen den 5. maj 1945 blev vi igen herre i eget hus og Grundloven havde tålmodigt ventet på os.
Men i vores nutid er der stadig nok at tage fat på i forsvaret af vores fælles ejendom Grundloven. Den er ikke en naturlov som tyngdeloven, der fastholder mennesket til kloden. Men den fastholder os – forpligter os – til ansvaret for hinanden. Et forsvar sker ikke ved at knuse stentavlerne, som Moses gjorde det i arrigskab med de 10 bud. Kun ved pleje gennem brug og forsvar ved udfordringer kan vi sikre dens fortsatte eksistens – og dermed vores egen overlevelse som suveræn stat. Den handler i sin inderste kerne om at begrænse for at frisætte - frihed under ansvar - giver os valget og pålægger os dermed tvivlens nådegave - balancen i det hele. Den er værd at slå ring om!
Originaludgaven ligger fysisk godt beskyttet i sin glasmontre, men tankerne i den er sårbare - DEM har VI pligt til at beskytte – og den bedste beskyttelse yder vi gennem stædig efterleven og brug af vores Grundlov.
Rigtig god Grundlovsdag.