Det er utvivlsomt årets største begivenhed i Fredensborg, når flere hundrede børn og voksne mødes og går i fakkeltog til slottet for at byde kongehusets medlemmer velkommen til Fredensborg.

På trappen foran slottet byder kommunens borgmester velkommen, hvorefter majestæten kvitterer med en tale til den store forsamling, som til slut sammen synger ”Det er et yndigt land”.

Traditionen tro foregår det hele i skæret fra de mange fakler, som oplyser tusmørket denne forårsaften.

Men målt på kongehusets og slottes tidslinje er det årlige fakkeltog en forholdsvis ung tradition, der stammer fra 1988, hvor formand for turistforeningen i Fredensborg-Humlebæk Kommune, Flemming Lenzing Andersen, tog initiativet. Og den 31. marts er det således 29. gang, at fakkeltoget går gennem byen.

Ifølge Fredensborg Arkiverne har der dog været flere fakkeltog tidligere i historien. I løbet af 1860’erne og 1880’erne blev der afholdt fem fakkeltog ved festlige lejligheder i kongehuset. Herefter skal vi frem til 1923, hvor der var flagallé og fakkeltog i anledning af Kong Christian X og Dronning Alexandrines sølvbryllup. Her var byens driftige blikkenslagermester, Peter Poulsen, initiativtager.
55 år efter - ved Prinsesse Benediktes og Prins Richards vielse i slotskirken den 3. februar 1968 – blev der igen arrangeret fakkeltog.

Allerede fire år efter – den 10. maj 1972 – mødtes et stort antal fredensborgere med fakler foran slottet igen. Da blev Dronning Margrethe og Prinsgemalen budt velkommen for første gang efter tronbestigelsen. I en artikel i et af ugebladene kunne man dengang læse følgende om den store begivenhed:

”Mens faklerne brændte ned, vinkede regentparret overgivent til de mange mennesker, som imidlertid højlydt gjorde krav på at se prinserne Frederik og Joachim. Med to trin ad gangen sprang dronning Margrethe op ad slotstrappen, og øjeblikket efter kom hun ud med sine to sønner, der begge var i nattøj. Da bragede bifaldet endnu højere. Fredensborg by bød sine førsteborgere hjerteligt velkommen”