Sommerhusene i Nordsjælland har vokseværk. De sidste ni år er de nordsjællandske sommerhuse i gennemsnit vokset med 3,4 kvadratmeter, viser en ny opgørelse, som Dansk Byggeri har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. Det er især tilbygninger til de lidt ældre sommerhuse, der trækker gennemsnittet op.

Knap 79 kvadratmeter. Så store er de nordsjællandske sommerhuse i gennemsnit i år. Tilbage i 2011 var de i gennemsnit 75,5 kvadratmeter.

- Udviklingen peger på, at flere sommerhusejere stiller krav til pladsen indendørs. For mange er sommerhuset ikke længere et sted, hvor man holder ferie tre uger om året, men en sekundær bolig. En stigning på 3,4 kvadratmeter lyder måske ikke af meget. Men den gennemsnitlige stigning dækker over store forskelle, både fra hus til hus, men også fra område til område, siger økonomisk konsulent Jacob Hangaard, Dansk Byggeri.

På landsplan er sommerhusene i gennemsnit vokset med lidt over tre kvadratmeter siden 2011, altså lidt mindre end i Nordsjælland. Det gennemsnitlige sommerhus er i dag knap 75 kvadratmeter.

- At sommerhusene er blevet større skyldes primært, at sommerhusejerne bygger til. Udviklingen skyldes også, at små ældre sommerhuse bliver revet ned, og i nogle tilfælde erstattet med et større. Men nybyggeriet trækker kun gennemsnitsstørrelsen en smule op. Det spiller også ind, at nedlagte landbrugsejendomme opnår sommerhusstatus, siger økonomisk konsulent Jacob Hangaard, Dansk Byggeri.

De største sommerhuse findes generelt i Sydjylland og Vestjylland med henholdsvis 84,2 og 82,8 kvadratmeter i gennemsnit i 2020.

De mindste sommerhuse findes på Vest- og Sydsjælland og på Fyn med henholdsvis 65,4 og 69,5 kvadratmeter i gennemsnit.