Corona-krisen betyder, at mange danskere har måttet ændre ferieplaner. Miljøminister Lea Wermelin udvider nu mulighederne for gratis overnatning flere steder i de danske statsskove blandt andet Grønholt hegn og Danstrup Hegn.

Er du en af de mange, der er i gang med at planlægge ferie? Så er der nu endnu flere muligheder for at vågne op til fuglefløjt og morgenkaffe i soveposen under trækronerne i de danske statsskove.

Nu er det nemlig blevet tilladt at slå sit telt op i 77 nye steder i statsskove over hele landet for en nat. Det betyder, at Miljø- og Fødevareministeriet nu kan tilbyde over 275 skove med fri teltning. Blandt de nye skove er Svinkløv Plantage i Thy, Anebjerg Skov ved Skanderborg, Nørreskoven på Als og de to lokale Hegn i Grønholt og Danstrup.

- Vi bruger naturen rigtig meget i denne særlige tid, hvor der er behov for plads og højt til loftet. Mange vil holde sommerferie herhjemme, og der er plads til alle, hvis vi blot spreder os. Det giver en stor fleksibilitet at kunne slå sit telt op og få en primitiv overnatning i endnu flere skove landet over. Det betyder, at endnu flere danskere kan gå på opdagelse i vores natur, siger miljøminister Lea Wermelin.

Også hos Spejderne, der har efterspurgt mere fri teltning, er de glade for, at der nu bliver flere muligheder for overnatning i det fri:

- God adgang til naturen er afgørende for, at børn, unge og voksne kan få gode friluftsoplevelser og samtidig lære at tage vare på vores fælles natur. Med knap 80 ekstra skove til fri teltning bliver der bedre mulighed for, at flere kan tage på små eventyr i naturen og opleve magien ved at sove i det fri, siger formand for Spejderne, Kristine Clemmensen-Rotne.

Det lille lands allemandsret
Fri teltning er inspireret af allemandsretten i vores naboland Sverige og giver mulighed for at slå sit telt op i endnu flere af statens skove uden at spørge om lov eller booke på forhånd.

For at beskytte naturen og undgå, at skovene udvikler sig til egentlige campingpladser, må du dog højst anvende 3-mandstelte, slå to telte op samme sted - og du må kun overnatte én nat, før du drager videre til et nyt sted. Ordningen omkring fri teltning gælder ikke for privatejede og kommunalt ejede skove og gælder alene i statens skove – ikke på eksempelvis heder, i moser, enge og på strande.

- Statens skove tilhører os alle. Derfor er der fri adgang hele døgnet rundt og nu også mulighed for at slå sit eget telt op og rulle liggeunderlaget ud i endnu flere skove. Et tilbud der er afhængig af, at vi alle viser ansvar for vores fælles natur og tager hensyn til dyr, planter og de andre gæster i skoven, når vi er derude. Og her er meldingen fra Naturstyrelsen, at danskerne generelt er gode til at passe på naturen og efterlade den i samme stand, som da de kom, siger Lea Wermelin.

På statens naturområder er det udover fri teltning i over 275 skove muligt at overnatte på lejrpladser, primitive overnatningspladser og rulle soveposen ud i skovbunden. Få inspiration til din næste nat under stjernerne: www.nst.dk/overnat 

Der findes i alt over 275 statsskove med fri teltning. Se dem alle på www.udinaturen.dk