Sommer er sæson for at pakke bilen og køre på bilferie.

Men over tusinde danskere involveres hvert år i trafikulykker i Europa.

Det er derfor værd at tænke på sikkerheden, inden du kører af sted.

Bilen er pakket og klar til eventyr når flere hundrede tusind danskere hvert år kører på bilferie til udlandet.

Men det er ikke alle, der oplever, at ferien går som planlagt. SOS International registrerede sidste år, at 1.233 danskere blev involveret i trafikuheld på de europæiske motorveje. Heraf kom 140 personer til skade.

”Vi oplever desværre, at mange ringer til vores alarmcentral og er kommet til skade i trafikuheld. I de fleste tilfælde er der tale om mindre knubs og lettere hovedskader, men i andre tilfælde er det med døden til følge,” siger manager i SOS International Dan Petersen, som assisterer danskere, der kommer galt af sted på rejsen. SOS International er Nordens førende assistanceorganisation, og fra deres alarmcentraler i Danmark, Norge, Sverige og Finland yder de akut personlig assistance i hele verden.

Vær’ forberedt på uheldet

Danskerne skal særligt være varsomme, når de kører på de tyske og svenske motorveje, hvor antallet af uheld var størst sidste år, fremgår det af SOS Internationals statistik. Leder af Røde Kors’ førstehjælp, Tina Donnerborg, mener, at det kan betale sig at tænke mere på sikkerheden, når vi rejser ud:

"Midt i al begejstringen over at skulle på ferie, er der mange, der helt glemmer at få tænkt på sikkerheden. For eksempel er det vigtigt at have en førstehjælpstaske med i bilen. Vi skal selvfølgelig først og fremmest tænke på, hvad vi kan gøre for helt at undgå ulykkerne, men vi skal også tænke på, hvordan vi kan ruste os bedst muligt, hvis ulykken skulle ske.”

I flere lande er sikkerheden allerede tænkt ind i loven og kravene kan variere. I Frankrig er det for eksempel lovpligtigt at have en alkotester i bilen, det udløser dog ikke en bøde, mens en forbindingskasse er obligatorisk i Østrig. Det skal de mange danskere, som kører på biltur til udlandet tage alvorligt, mener Tina Donnerborg.

"En trafikulykke kommer altid uventet og som et chok for os. Pludseligt kan vi stå midt i en ulykke, og så skal vi kunne handle hurtigt og yde førstehjælp på vores nærmeste. Med forbindinger fra førstehjælpstasken kan livstruende blødninger stoppes. Og hvis hjælpen ydes i tide, kan den være med til at minimere skaden markant”, siger Tina Donnerborg.

I følge Danmarks Statistik udgør 1.089.360 af danskernes rejser bilferier til udlandet.

 

Tre råd til sikker bilferie

1) Pak bilen med omtanke

Tunge ting skal ligge lavt og længst fremme i baggagerummet. Så undgår du, at baggagen rutsjer om i nakken på passagerer på bagsædet ved hårde opbremsninger eller trafikulykker. Læg aldrig større oppakning på hattehylden.

2) Tjek din førstehjælpstaske i bilen

I mange lande er sikkerhedsudstyr obligatorisk i bilen. Tjek derfor gældende krav til bilkørsel i de lande, du skal køre igennem. For eksempel er en sikkerhedsvest lovpligtig i Frankrig og Italien. Røde Kors’ førstehjælpstaske lever op til de nyeste lovkrav, der er i Europa til sikkerhedsudstyr som for eksempel en sikkerhedsvest og en alkotester. Ved også at tage et førstehjælpskursus, som varer en dag, bliver du blandt andet i stand til at lægge forbindinger, give hjertemassage og stoppe blødninger.

3) Hold pauser og drik vand

Husk at holde pauser undervejs, så du undgår at blive træt og dermed er frisk til at køre forsvarligt. Drik vand så du undgår at få hedeslag. Er kroppen ved at koge over, kan du putte hænder i koldt vand. Det vil samtidig nedkøle resten af kroppen.