Vil du give et bidrag for at gøre hverdagen lettere for børn med diabetes?

Det spørgsmål var der mange danskere, der fik søndag den 9. juni.

Billed:

11-årige Emilie fra Kokkedal som selv har type-1 diabetes, ses her samme med sine forældre Kirsten og Peter Rosenlin-Nissen. Familiens indsamlede beløb bidrog med 2.817 kroner til landsindsamlingen Støt Børn med Diabetes, som på landsplan samlede over 1,5 mio. kroner ind. 

 

 

Diabetesforeningen i Hørsholm deltog for anden gang i landsindsamlingen til fordel for børn og unge med diabetes. Lokalforeningen i Hørsholm havde i søndags slået sig sammen med søster-foreningen i nabokommunen Fredensborg da de to foreninger samlede ind på tværs af kommunegrænsen. ”Resultatet af indsamlingen blev tæt ved 19.000 kroner, da indsamlingsbøsserne blev åbnet af personalet i Danske Bank, som holdt ekstraordinært åbent for indsamlerne. Der er et rigtig flot resultat, som vi er meget tilfredse med” udtaler indsamlingskoordinator Jerry Ritz, der er formand for Diabetesforeningen i Hørsholm, som han tog initiativet til at stifte i foråret 2009. I dag har foreningen 300 medlemmer.

Emilie og hendes forældre deltog i indsamlingen

Blandt indsamlerne var Kirsten og Peter Rosenlin-Nissen fra Kokkedal sammen med datteren Emilie som i 2011, da hun bare var 9 år gammel blev diagnosticeret med type-1 diabetes, og siden har været afhængig af insulin. Emilie lever med insulin pumpe og er rigtig god til at styre sin diabetes og få hverdagen til af fungerer med sygdommen ifølge hendes far. Familien havde afsat nogle timer søndag for at indsamle til hjælp for børn og unge med diabetes. 11-årige Emilie fik sammen med sinde forældre indsamlet 2.817 kroner hovedsagelig på Loppemarkedspladsen ved Politistationen og omkring Hørsholm bymidte.

Jerry Ritz, der var koordinator for indsamlingen i Hørsholm og Fredensborg er yderst tilfreds med det indsamlede beløb, som skal bruges til at hjælpe de ramte børn og deres familier.

- Det er dejligt at vi på tværs af kommunegrænsen har arbejdet sammen om indsamlingen, hvilket ikke mindst skyldes Berith John, som er formand for lokalforeningen i Fredensborg som selv deltog aktivt i indsamlingen.

- Når et barn får diabetes, rammer det hele familien. Derfor er det enormt vigtigt, at familierne kan få hjælp til at klare den nye hverdag med en kronisk sygdom. Diabetesforeningen har holdt kurser for familier med børn med diabetes i over 70 år. Det er blandt andet det, pengene fra landsindsamlingen går til. Vi er derfor dybt taknemmelige over for alle dem, der har valgt at støtte sagen, siger Henrik Nedergaard.

- Det tyder på, at kendskabet til Diabetesforeningen og dens arbejde er blevet større hos befolkningen de sidste par år. Og det, tror jeg, vi blandt andet kan takke landsindsamlingen for, lyder det fra Jerry Ritz der selv var ude i 6 timer og fik på nær 10 kroner 3.000 kroner i sin indsamlingsbøssen.

Frivilligheden bliver hyldet

Diabetesforeningens landsformand Truels Schultz er særligt glad for det store engagement, som de mange frivillige koordinatorer og indsamlere har vist.

- Koordinatorerne har sammen med andre frivillige knoklet i mange dage for at få det hele til at klappe på indsamlingsdagen. Og mange indsamlere har givet deres søndag til en god sag. I skal hver og én have stor ros. I har gjort Støt Børn med Diabetes 2013 til en succes, lyder det fra Truels Schultz til de frivillige.

Støtter forskning og rådgivning

Pengene fra landsindsamlingen Støt Børn med Diabetes går blandt andet til at støtte forskning og behandling af diabetes 1.

Diabetesforeningen støtter eksempelvis læge og ph.d.-studerende Signe Schmidt fra Hvidovre Hospital, der arbejder på at opfinde en lille maskine, der kan fungere som en form for kunstig bugspytkirtel (det er bugspytkirtlen, der producerer insulin).

Derudover går pengene til rådgivning og kurser for børn, unge og deres familier.

FAKTA

Hvordan fungerer en insulinpumpe?

Normalt vil en person uden diabetes producere en lille mængde af insulin hele tiden, og i forbindelse med måltiderne vil der hurtigt blive produceret en stor mængde insulin fra bugspytkirtlen. Med en insulinpen-behandling forsøger man at efterligne denne normale måde at have insulin i kroppen på ved typisk at tage noget langsomtvirkende insulin til sengetid og noget hurtigtvirkende insulin til måltiderne.

I en insulinpumpe er der kun hurtigtvirkende insulin, og med en kontinuerlig infusion af insulinen fra pumpen forsøger man nu at efterligne den lille mængde insulin, som man altid har i kroppen. Til måltiderne er man nødsaget til at tage pumpe frem for at kunne give pumpen besked om, at der nu skal bruges mere insulin til at dække det kommende måltid.

Pumpen kan således ikke selv finde ud af at styre diabetespatientens blodglukose, det er stadig patienten selv, der styrer behandlingen af sin diabetes, men det gøres via pumpen. Måske vil der inden for de næste år komme pumper på markedet, der kan selv finde ud af at indstille tilførslen af insulin ud fra den blodglukose værdi, som patienten måtte have.

 

Fakta om landsindsamlingen:

http://diabetes.dk/goer-en-forskel/landsindsamling.aspx

 Fakta om Diabetes:

http://diabetes.dk/presse/diabetes-i-tal.aspx

 Kort om Diabetesforeningen:

http://diabetes.dk/presse/kort-om-diabetesforeningen.aspx