Nivaagaards Malerisamling havde traditionen tro budt til grundlovstale.

I år var det Fredensborgs socialdemokratiske borgmester Thomas Lykke Pedersen, der talte for de fremmødte i kanten af den smukke rhododendronpark ved Nivaagaard

 

Borgmesteren talte varmt om den danske grundlov som fundamentet for den måde der træffes beslutninger på i Danmark og var også inde over Constantin Hansens kendte maleri ”Den grundlovsgivende rigsforsamling,” der oprindeligt hang i familien Hages hjem i København.

Borgmesteren roste vælgerne i Fredensborg kommune for den høje stemmeprocent ved kommunalvalget i november 2013, hvor stemmeprocenten steg fra 68 til 75 procent, der blandt andet skyldes at det er blevet nemmere at stemme.

Talen var også omkring måden at kommunikere, hvor let det er at færdes på de sociale medier, som for eksempel Facebook og derigennem styrke demokratiet med en tæt dialog med borgerne og borgerne imellem.

 

Mod slutningen af borgmesterens grundlovstale blev han skarpere og sagde, at det danske demokrati ikke fungerer upåklageligt.

Her dvælede han ved, at demokratiet er så rummeligt, at det er lovligt, at etablere en forening, som Hizb-ut-Tahrir, der ikke respekterer de rettigheder, som netop demokratiet giver dem.

Det er et paradoks, at vi for at leve op til egne idealer i grundloven bliver vi nød til at tillade borgere, at være imod netop demokratiet.

Det problem, der findes over hele landet bør Folketinget tage sig af, lød det fra Fredensborgs borgmester Thomas Lykke Pedersen.

 


af:PFH