Et samarbejde mellem Fredensborg Kommune og DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd skal få flere unge til at stemme ved Europa-Parlamentsvalget den 25. maj. Udsendelser af huske-sms og personlige markeringer af valgdeltagelse er blandt initiativerne.

Ved seneste Europa-Parlamentsvalg i 2009 var valgdeltagelsen kun 59,5 procent på landsplan, mens 66 procent af vælgerne i Fredensborg Kommune fandt vej til stemmeboksen. Undersøgelser indikerer, at især unge fravalgte stemmeboksene. Og valgdeltagelsen ville have været endnu lavere, hvis ikke det var for den samtidige folkeafstemning om tronfølgeloven.

Derfor fortsætter DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd indsatsen for øget valgdeltagelse. Det sker med en kampagne i samarbejde med blandt andet Fredensborg Kommune, der under overskriften "Valget er dit. Stem for demokratiet" opfordrer de unge vælgere til at stemme.

DUF-formand: ”Ikke hvile på laurbærrene”

I dagene op til valget den 25. maj udsendes der huske-sms’er til unge førstegangsvælgere i kommunen, og på valgstederne bliver alle vælgere tilbudt et klistermærke, der efter amerikansk tradition viser, at vælgeren har stemt og opfordrer andre til at stemme. DUF samarbejder desuden med Københavns Universitet om et stort forskningsprojekt, der kortlægger unges valgdeltagelse, hvor flere kommuner bidrager med relevant data.

”Det er afgørende, at vi ikke hviler på laurbærrene efter succesen ved kommunalvalget, men fortsætter vores målrettede arbejde med at øge unges valgdeltagelse,” understreger DUFs formand, Signe Bo. ”Kun ved kontinuerligt at vænne unge til at deltage ved alle danske valg kan vi sikre en fast, højere valgdeltagelse blandt unge – også til kommende kommunalvalg. Og derfor er det kommunale bidrag til kampagnen så vigtigt for at fremtidssikre demokratiet.”


Borgmester: Lad os få alle til stemmeurnerne


Borgmester Thomas Lykke Pedersen er enig i vigtigheden af at promovere valgdeltagelsen. Ifølge borgmesteren er det afgørende at holde fokus på stemmefremmende aktiviteter:


”Ved sidste kommunalvalg havde vi stor fokus på at få vælgerne til stemmeurnerne. Og det lykkedes også at hæve valgdeltagelsen markant. Nu skal vi bygge videre på den succes og derfor laver vi i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd en kampagne, hvor vi bl.a. sender sms til førstegangsvælgerne. Vi bakker op om Dansk Ungdoms Fællesråds initiativ. Lad os få alle til stemmeurnerne,” siger borgmester Thomas Lykke Pedersen.
DUFs indsats for at øge valgdeltagelsen er forankret på valgsitet stem.dk, hvor vælgerne både kan læse om valget og få forståelse for valghandlingen. Indsatsen er resultatet af et samarbejde med Udenrigsministeriet, Økonomi- og Indenrigsministeriet, Københavns Universitet, Europa-Parlamentets informationskontor i Danmark.