Her er den tale Fredensborg Kommunes borgmester Thomas Lykke Pedersen leverede på KL’s topmøde sent torsdag eftermiddag.

Standardløsninger og vanetænkning er fortid i de fleste af landets kommuner. Udfordringen er klar: Vi skal levere mere og bedre service - for mindre.

Derfor er kreativitet og opfindsomhed sluppet løs på landets mange rådhuse. Det gælder ikke mindst i de ni frikommuner rundt om i landet.

Fredensborg Kommune er en af dem. Vi har indsendt mere end 70 frikommuneforsøg. De fleste er blevet godkendt – og fælles for mange af forsøgene er, at de gør op med unødig bureaukrati – og giver borgerne bedre service – fx på ældreområdet og på beskæftigelsesområdet.

En del af de mange frikommuneforsøg er også på vej til at blive ophøjet til national lovgivning. Dermed får alle kommuner gavn af dem.

Derfor er det mig en gåde, at regeringen har lukket for flere forsøgsansøgninger. Vi er kun lidt mere end et år inde i forsøgsperioden – udvikling og opfindsomhed blomstrer i frikommunerne – borgerne begynder at kunne se og mærke forskellen i hverdagen - og så siger regeringen: Ikke mere tak!

I Fredensborg kommune synes vi det er uambitiøst!

Jeg kan godt acceptere, at vi i kommunerne har færre penge at gøre godt med i disse krisetider. Det betyder dog, at der er endnu mere behov for at se på, hvordan vi kan forny os og tænke nyt, når vi gerne vil sikre det samme serviceniveau for færre midler.

Kommunerne har i den grad brug for friheden til at tænke nyt. Det er derfor uforståeligt for mig, at regeringen nu vælger at sætte bremserne i overfor nye frikommuneforsøg – og dermed blokere for nytækningen og den kommunale iderigdom.

Min opfordring til KL´s bestyrelse er derfor, at KL må lægge endnu mere pres på regeringen og Folketinget, så frikommunerne fortsat kan få lov til at sende nye ansøgninger ind til ministerierne.

Det fortjener borgerne. Det fortjener de ni frikommuner. Og det fortjener alle KL’s medlemmer.

Tak

{jcomments on}