Antallet af cykeltyverier faldt i 2012 til under 70.000. Ikke siden 2007 har tallet været under 70.000. ”Men det er stadig et stort tal. Næsten 200 cykler bliver hver dag stjålet,” siger Michael Andersen, som er salgschef hos Topdanmark i Helsingør-området. Og faktisk stjæles de fleste cykler fra egen bopæl.

Ifølge Danmarks Statistik blev der i 2012 anmeldt 68.697 cykeltyverier. Det er et fald sammenlignet med 2010 og 2011, hvor tallet begge år var knap 72.000.

”Vi kan håbe på, at antallet af cykeltyverier fortsætter nedad.

Men næsten 69.000 cykeltyverier er stadig alt mange. Det svarer til 190 hver eneste dag,” siger Michael Andersen.

Mange cykler stjæles fra ejerens bopæl

Hvis man går og tror, at det er fra togstationer eller fra cykelstativet på skolen de fleste cykler bliver stjålet, så viser Topdanmarks tal, at det er en skrøne.

”Generelt stjæles der lige så mange cykler fra folks bopæl som fra stationer og andre steder uden for bopælen. I fx København er to tredjedele af de anmeldelser, vi får om stjålne cykler, tilfælde, hvor cyklen er stjålet på ejerens bopæl,” siger Michael Andersen.

Brug to minutter på at forebygge tyveri

På ens bopæl er der, udover selvfølgelig at låse cyklen, flere muligheder for at forebygge tyveri. I stedet for at parkere cyklen ud for opgangen, så brug de få minutter, det tager at sætte den i ejendommens cykelkælder eller gård. Og bor man i hus og har garage så sæt cyklen derind og lås den.

Er der ikke mulighed for at sætte cyklen garage eller cykelkælder så lås den fast til noget.

Er den dyre cykel underforsikret?

Topdanmark råder også til, at man kigger sine vilkår igennem, hvis man er blandt det stigende antal danskere, der er blevet bidt af cykeldillen og har anskaffet sig en racercykel eller mountainbike, der nemt koster det samme som en brugt mellemklassebil.

Cykeltyveri er dækket af indboforsikringen, men dækningen på en stjålet cykel stopper typisk i omegnen af 20.000 kr., og det er ikke altid nok, hvis man har udstyr, der kan gøre sig i Tour de France feltet. ”Der er flere og flere, som har cykler der koster væsentligt mere.

I Topdanmark dækker den almindelige indboforsikring med op til 21.955 kr. pr. cykel, men med en udvidet cykeldækning går man ikke ned på udstyr, hvis den dyre carbon-racer bliver stjålet.

Den udvidede cykeldækning dækker op til 65.866 kr.pr. cykel og dækker også skader på cyklen, hvis man vælter eller smadrer hjulene efter mødet med en kantsten. Det er lidt som en kaskoforsikring til en bil, og en rigtig god idé, hvis familien har kostbare cykler,” Michael Andersen.

Sådan kan du snyde cykeltyven

- Gør det svært for tyven. Lås cyklen med en fastmonteret lovpligtig lås samt en kædelås, der er viklet igennem både stel og hjul.
- Lås cyklen fast til et skilt eller gelænder, hvis det er muligt.
- Brug altid cykelkælder, kælderrum m.v., hvis det er muligt.
- Er du pendler, så overvej at bruge en lidt ældre cykel, som tyvene sjældent er interesserede i.
- Specialcykler af høj værdi er tyvene glade for. Tag den med ind i hjemmet eller lås den sikkert.

- 2012: 68.697 stadig knap 190 cykler om dagen
- 2011:71.952
- 2010: 71.928
- 2009: 79.397
- 2008: 71.988
- 2007: 67.505

Kilde: Danmarks Statistik

 

 

{jcomments off}

Kommenter artiklen via din Facebook konto

{fcomment}