Kigger man for dybt i glasset på sommerens cykelferie, risikerer man også at måtte gribe dybt i lommen. Flere lande har nemlig klare promillegrænser for cyklister, påpeger FDM travel.   

Sommer, sol og et ekstra glas eller to til maden. Feriens fristelser er mange, ikke mindst på nogle af danskernes favoritrejsemål, hvor den lokale vin er en del af attraktionen.

Men selv om man lader bilen stå og i stedet tager cyklen, kan et par glas for meget, inden man begiver sig ud på de europæiske sommerveje, være en både farlig og dyr fornøjelse.

Modsat Danmark har flere europæiske lande nemlig klare promillegrænser og tilsvarende bødetakster for cyklister. Det viser en oversigt, FDMs tyske søsterklub ADAC har lavet.

”Cyklen er for mange ikke bare en trofast ledsager i det daglige. Det er også populært enten at tage den med på ferie eller leje en cykel på feriestedet. Men ligesom man ikke skal køre bil, hvis man har drukket, skal man også lade cyklen stå, hvis man er beruset,” siger adm. direktør i FDM travel, Jan Lockhart.

Når danskere alligevel kan være fristet til at sætte sig bag styret med alkohol i blodet, kan det skyldes, at vi i Danmark ikke har nogen fast promillegrænse for cyklister. I stedet gælder, at man som cyklist ikke må være så beruset, at man ikke kan cykle på betryggende vis. Sker det, risikerer man en bøde.

Til sammenligning ligger promillegrænsen for cyklister anderledes fast i de fleste lande, hvor den er identisk med promillegrænsen for bilister. Glemmer man således at spytte smagsprøverne ud på turen langs vinruten i Alsace i Frankrig, risikerer man en bøde på ikke under 135 Euro, mens samme forseelse i Italien takseres fra 500 Euro og op.

”Udover at være til fare for sig selv og andre risikerer man altså at måtte gribe lige så dybt i lommen, som man har kigget dybt i glasset. Så hvis man har tænkt sig at drikke, så bør man lige som i Danmark tage en taxa eller offentligt transport hjem,” siger Jan Lockhart. 

Går turen til Tjekkiet og Polen skal man være opmærksom på, at her er nul-grænse for alkohol hvad enten man er på fire eller to hjul.

{jcomments off}

{fcomment}