Der sker fortsat mange lommetyverier i både Danmark og i udlandet.

Hvis du passer godt på, kan du nedsætte risikoen for at miste dine ting.

Når du shopper, tager toget, eller går på restaurant, har du helt sikkert set eller hørt en advarsel om, at man skal passe på lommetyverier det pågældende sted.


Og det er ikke for sjov, at der ofte bliver advaret om netop lommetyverier. Hvert år oplever tusindvis af danskere at blive bestjålet, når de er ude.

”Mange tænker måske, at lommetyverier primært går ud over turister, og at de derfor aldrig selv vil blive lommetyvens offer. Men tyvene bliver mere og mere snedige, og kan snildt fiske en pung op af din taske, mens du står på rulletrappen eller tage din telefon, når den ligger fremme på cafébordet. Derfor skal man huske at være opmærksom – også når man ikke er på ferie,” siger salgschef Jimmy Andersen fra Topdanmark i Helsingør-området.

Går efter penge og telefoner
Ligesom tidligere går tyvene efter tasker og punge. Men i takt med at flere og flere har fået dyre smartphones, er disse også i høj kurs blandt tyvene.

”I 2010 fik vores kunder stjålet lige under 700 telefoner. I 2014 var dette tal næsten fem gange så højt,” siger Jimmy Andersen.

Hold øje med dine ting
Jimmy Andersen råder derfor til, at man holder øje med sine ejendele, når man færdes på steder med mange mennesker. Desuden skal man gøre det svært for tyven at komme til dem.

”Det er en god idé at have sine værdier i en lukket lomme, eller i taskens sidelomme. Ligger værdierne i baglommen eller i en åbenstående taske, er de meget let tilgængelige for tyven. Samtidig er det smart ikke at gøre for meget opmærksom på sin dyre telefon eller tælle de penge, man lige har hævet, når man er et sted med mange mennesker,” siger Jimmy Andersen.

Et andet råd er, at man ikke lader sin telefon ligge på bordet, når man er ude, med mindre man holder øje med den:

”Der er mange eksempler på kunder, som har fået stjålet deres telefon på fx en bar, fordi den har ligget på bordet, og de har været uopmærksomme et øjeblik. Og det er da en brandærgerlig afslutning på en ellers god aften,” siger Jimmy Andersen.

Fakta: Gode råd
- Vær ekstra opmærksom, når du er på steder med mange mennesker
- Hold øje med dine ting, når du har dem liggende på bordet på fx en café
- Undgå at have mange penge i din taske eller pung
- Tag kun de hævekort med, du skal bruge
- Hold altid hånden for, når du indtaster din kode ved hæveautomater
- Hav ikke din dyre telefon i baglommen
- Gem pung, smartphone og nøgler i en lukket lomme og ikke i baglommen
- Tag jævnligt backup af din smartphone. Så mister du ikke alle dine billeder, kontakter og sms’er, hvis uheldet er ude

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd