Hvilke fordele har sammenlægningen af den tidligere Karlebo Kommune og Fredensborg-Humlebæk Kommune medført for borgerne?

Hvordan får man flere forskellige bysamfund til at samarbejde?

Og hvad betyder større kommuner for de krav kommunalpolitikere skal leve op til?

Det var blot nogle af de mange spørgsmål 11 Stortingspolitikere fra den norske kommunal- og forvaltningskomité fik svar på, da de tidligere i dag besøgte Fredensborg Kommune for at høre om erfaringer fra kommunalreformen.

På Fredensborg Rådhus mødte nordmændene blandt andre borgmester Thomas Lykke Pedersen og kommunaldirektør Kim Herlev Jørgensen.

”Det var en fornøjelse at byde de norske politikere velkommen, og jeg er glad for, at de netop valgte at besøge Fredensborg Kommune på deres studietur.

Det tager jeg som et udtryk for, at vores måde at gennemføre kommunesammenlægningen på har været en succes. Jeg håber, at nordmændene kunne lære at vores erfaringer”, siger borgmester Thomas Lykke Pedersen.

Stordriftsfordele Kommunaldirektør Kim Herlev Jørgensen fortalte politikerne om baggrunden og visionerne for den danske kommunalreform og fortalte om de lokale fordele og konsekvenser.

”I Fredensborg Kommune har vi høstet frugterne af sammenlægningen.

Vi har opnået stordriftsfordele fagligt og økonomisk indenfor stort set alle områder.

Det gælder både effektiviseringer i drift og administration men også en større fleksibilitet og kapacitet i vores serviceydelser”, siger Kim Herlev Jørgensen, der dog også brugte tid på at forklare om udfordringerne i udgiftsniveauet på det specialiserede socialområde og om de stigende krav til kommunalpolitikerne i større kommuner.

Efter besøget i Fredensborg forsatte de norske politikere studieturen i København.