Når ældre mennesker falder i hjemmet eller på fortovet, rammer det desværre ofte både deres fysiske og psykiske helbred. Derfor har kommunen særligt fokus på at forebygge fald.

Den mest almindelige ulykke blandt ældre er fald. Og faldet kan have meget store konsekvenser for både den ældres helbred og livskvalitet.

"Vi vil forebygge langt flere faldulykker i Fredensborg Kommune, og vi har derfor taget flere nye initiativer. Et af dem er en ny informations- og læringsvideo, som eksperter på området har udarbejdet for os. Med videoen får vores ældre bl.a. konkrete og enkle redskaber, der kan øves derhjemme med 10 forskellige lektioner. Videoen ligger nu på kommunens hjemmeside sammen med en række andre relevante oplysninger og tilbud om forebyggelse af fald", siger Louise Mehnke, formand for Social- og Sundhedsudvalget.

Et andet tilbud til ældre er et forebyggende forløb, der er målrettet de, som er svimle, balanceudfordrede, faldtruede eller som allerede har oplevet fald. Det forløb står kommunens faldforebyggelseskonsulenter for.

"Selvom det nye informationsmateriale er super godt, kan det ikke stå alene, og derfor arbejder vi også med forebyggelse på mange andre felter, så vi med tiden forhåbentlig når ud til alle - og her er samarbejdet med Forebyggelsesrådet også meget vigtigt for os", slutter Louise Mehnke.

Yderligere information om faldulykker kan ses her: https://fredensborg.dk/borger/traening-og-rehabilitering/undgaa-fald

Træningsforløb gav Nils-Erik lyst til at gå ture igen

Nils-Erik Møller er 76 år og bor i Kokkedal. Sidste efterår og vinter oplevede han, at han pludseligt faldt fire gange:

"Jeg blev ærligt talt utryg ved at gå en tur, så jeg måtte gøre noget. Derfor kontaktede jeg kommunen, og kort tid efter var jeg i gang på træningscenteret på Øresundshjemmet i Humlebæk. Her gennemførte fysioterapeut Kristian Holm Ryby 20 forløb med mig og trænede på forskellige måder min gå-teknik. Nu løfter jeg fx fødderne højere, når jeg går, og jeg kigger op i stedet for ned", fortæller Nils-Erik Møller, og fortsætter:

"I dag er jeg igen helt tryg ved at gå, og nyder mine lange gåture i den dejlige natur her i Kokkedal. Jeg går faktisk også hurtigere end før. Det er i sig selv dejligt - og jeg er derudover sikker på, at jeg med træningsforløbet undgik, at sofaen blev min bedste ven, fordi jeg var utryg ved at gå ud. Så derfor kan jeg kun anbefale mine jævnaldrende at være opmærksomme på, om de går usikkert og søge hjælp - for det betyder virkelig meget for ens livskvalitet at kunne komme rundt", slutter Nils-Erik Møller.