Louisiana præsenterer den første store retrospektive udstilling i Skandinavien af den legendariske amerikanske fotograf Diane Arbus, der blev født 1923 og døde i 1971. Udstillingen får titlen Diane Arbus: Fotografier, 1956-1971 og den vises i perioden 24. marts - 31. juli 2022

I løbet af en karriere, som kun strakte sig over godt 15 år, frembragte Arbus et oeuvre, hvis stil og indhold har sikret hende en plads som en af det 20. århundredes betydeligste kunstnere. De direkte, ligefrem trodsige blikke, hvormed de personer, hun portrætterede, møder beskueren, er forfriskende den dag i dag - de vækker genkendelse, empati og ubehag.

Diane Arbus' markante sort-hvide fotografier revolutionerede portrætkunsten i kraft af deres stil og det brede motivvalg. Arbus arbejdede især i og omkring New York City. Hun valgte sine motiver - par, børn, nudister, forstadsfamilier, cirkusartister og berømtheder for blot at nævne nogle af dem - på grund af deres særegenhed. "Jeg ville gerne fotografere alle mennesker," skrev hun i et brev til en ven i 1960. Arbus søgte med en rigdom af levende detaljer at skildre en bred vifte af menneskelig forskellighed på et tidspunkt, da den visuelle kultur ellers stræbte efter at fremhæve ensartetheden.

"Jeg tror virkelig, at der er ting som ingen ville se, hvis ikke jeg fotograferede dem"

Diane Arbus

'Diane Arbus: Fotografier, 1956-1971' fremhæver Arbus' kunstneriske udvikling gennem 15 år ved at vise 150 fotografier fra Art Gallery of Ontarios samling, som repræsenterer hele det kronologiske forløb i hendes arbejde. Fotografierne, lige fra det tidlige, intime 35mm format til det skarpt fokuserede kvadratiske format hun hengav sig til efter 1962, giver os mulighed for at følge kunstnerens udvikling som en del af et foranderligt socialt landskab. De tidlige værker viser en kunstner, der er fascineret af gadens mangfoldighed af mennesker og liv, mens de senere arbejder - der er skabt i et større format - viser Arbus udfolde sig som en moden og overbevisende kunstner.

'Diane Arbus: Fotografier, 1956-1971' er tilrettelagt i samarbejde med AGO - Art Gallery of Ontario

Kurator på udstillingen er Anders Kold

Billedtekst: Diane Arbus, Teenage couple on Hudson Street, N.Y.C., 1963. Art Gallery of Ontario. Gift of Robin and David Young, 2016. Copyright © Estate of Diane Arbus.