Et ungeråd i Fredensborg for unge under 20 er på tegnebrættet – efter kommunalvalget. Nytænkning, inddragelse og kreative ideer er ikke aldersbestemt – de unge skal på banen.

PYT – PYT

På sekretærens skrivebord i Borgmesterens forkontor står to plasticknapper. En rød og en grøn. På knapperne står 3 små bogstaver: PYT. Sekretæren fortæller, at der på et borgmesterkontor godt kan være brug for at trykke en PYT knap i bund en gang imellem. 

Souschef for Ungfredensborg, Julie Falholt og konsulent Niels-Erik Wischmann havde fået foretræde hos Borgmesteren for, at præsentere en ide. Opstart af et ungeråd i byen.

Synet af PYT knappen fik dem til at smile og samtidig tænke… om de får brug for pytknappen efter mødet?

Bekymringen blev gjort til skamme

Borgmester Thomas Lykke Pedersen tog imod og lyttede. Hans første kommentar var ”Det var lige præcis den ide jeg stillede op til kommunalvalget med i 1986. For 35 år siden. Så lad os komme i gang”. Alle tanker om pyt var borte. Åbne arme og masser gode intentioner om at få styrket demokratiet – og de unges mærkesager, inden de unge fylder 18 år.

Høringspartner og mentoring

På vegne af de unge der vil indgå i et ungeråd blev der drøftet, hvordan vi sikrer bred repræsentation, samt hvordan de unge styrkes som debatskabere og aktivister for deres mærkesager. For at skabe kvalitet, gennemslagskraft og motivation ønsker Julie Falholt at lave et uddannelsesforløb for de unge med bl.a. projektudvikling, personligt lederskab og brug af demokratiske involverende processer. Thomas Lykke Pedersen bakkede op og kvitterede med, at han gerne inddrager sig selv, og andre interesserede lokale politikere, i den proces. Bl.a. forslog han, at et ungeråd vil kunne blive en naturlig høringspartner for de voksne politikere. Der lægges op til at et nykonstitueret byråd i januar bliver præsenteret for Ungfredensborg’s bud på processen.

Det er aldrig for tidligt at starte

Alle der vil være med i et ungeråd kan tage kontakt til Ungfredensborg. Julie Falholt fra Ungfredensborg fortæller:

”De unge har masser af kreative tanker og nye ideer. Ideer som vi ældre ikke altid opdager eller overser. Det er vigtigt at de unge tages alvorligt og bliver hørt. Det her skal ikke være et pseudoråd”. 

Hvilket format Ungerådet skal fremstå i er i sig selv spændende. Det skal de unge selvfølgelig selv være med til at forme. Fra ølkasse, podcast, SoMe kampagner til mere voksen traditionel politisering er ukendt, men et bud på det kan man få d. 4 november. 

Her afvikles ungedebat – hvor voksne er forbudt adgang. Et band har sat musik og tekst til nogle af de unges politiske ønsker og drømme. Der afholdes valgplakat workshop, debat med de yngste af Fredensborg Kommunes lokalpolitikere og meget mere. Så spændende hvad vi skal se i lygtepælene i november måned op til kommunevalget – og om Borgmesteren får hans ønske opfyldt her 35 år efter ideen blev født, som en del af hans egen valgkampagne.

Fakta:
Arrangementet d. 4 november kl. 18-21
Sted: Byens Hus Egedal i Kokkedal
Band : UC Stars


Relateret artikel: Næstegangsvælgere ude med riven og spaden