Kartoffelmarken er et samarbejde mellem Nivaagaards Malerisamling, Nivå Skole, Nivå Nu, biblioteket og Fredensborg Kommune og er skabt i regi af museets samarbejde med de to internationalt anerkendte navne - kunstneren Danh Vo og kokken Christian F. Puglisi, der begge er vokset op i Nivå.

Museumsdirektør Andrea Rygg Karberg fortæller:

På Nivaagaards Malerisamling nyder vi ikke kun de gæster, der kommer til museet - vi ønsker også selv at komme ud i byrummet og møde alle borgerne i byen Nivå, som vi er nært historisk forbundet med. Det er ægte samskabelse, vi i øjeblikket oplever i dette succesfulde outreach-projekt, som har vist sig at ramme ind i noget helt essentielt hos meget forskellige mennesker. Vi etablerer et møde mellem generationer på tværs af befolkningsgrupper, hvor mange kommer for at være en del af et fællesskab, som de ikke tidligere har kunnet finde. Arbejdet i marken får borgerne til at dele historier med hinanden om deres liv og opvækst forskellige steder i landet - og i verden. Vi har brug for fællesskab i denne tid, og for at kombinere natur og kultur på nye måder.

Marken vækker minder - og giver nye erfaringer

Kartoflerne blev lagt i fællesskab og under stort fremmøde den 27. maj, hvor idemændene bag marken - kokken Christian F. Puglisi og kunstneren Danh Vo - besøgte deres barndomsby for at sætte arbejdet i gang og møde nogle af de mange kræfter, der indgår i arbejdsfællesskabet.

Siden er der blevet hyppet på marken den 8. juni og nu igen den 15. og 22. juni. På kartoffelmarken oplever man mange forskellige borgere, der falder i snak og deler historier med hinanden. Nogle fortæller, om dengang de var børn, om kartoffelferien, og hvordan de hjalp til på gården. En ældre dame fra Kroatien fortæller fx om, hvordan hendes familie var selvforsynende i hendes barndom. Marken vækker minder, men den påfører også nye erfaringer til de yngre generationer. Rigtig mange har ikke dyrket jord før - og det er rørende at se, når unge som ældre guider og vejleder.

Skolebørnene virker stolte og glade for at være en del af marken - deres bedsteforældre og forældre fortæller, hvordan børnene deler projektet med dem, og at de gerne vil op på marken og holde øje med deres egne rækker.

En dreng fra 1. klasse hjalp under den første hypning med at fjerne ødelagte kartofler, som kragerne havde hakket op og spist af. Han knoklede med sine to mindre brødre og blev ved at kredse om, at man burde gøre noget ift. de ødelagte kartofler. Han nåede frem til, at et fugleskræmsel ville være godt. Sammen med sin bedstemor og brødre forlod han marken, og 2 timer senere var han tilbage med med det flotteste skræmsel, lavet hjemme hos bedstemoren. Han placerede det stolt i jorden.

Der er plads til alle på marken, i alle aldre. Og der bliver gået til den! Men der er også tid til snak og nye fællesskaber på tværs.

De er med:

Kunstambassadørerne i alderen 13-14 år er blev oplært af museet i at arbejde i marken, hvor de har en vejledende og gennemgående funktion, fra kartoflerne blev lagt i maj frem til høsten i slutningen af august. De unge kommer fra projektet Hjemme i Kunsten, et andet af museets samarbejdsprojekter, der blandt andet har haft til formål at bygge bro mellem boligsociale områder og kunsten.

0.-1. årgang fra Nivå Skole har fået deres egne kartoffelrækker, som de selv skal passe, og gennemgår samtidig et skoleforløb om kartoflens historie.

Nivå Nu har været bindeleddet til borgergruppen i de sociale boligområder, hvor flere har fået ansvar for at passe udvalgte rækker frem til høsten i august. Det er også Nivå Nu's unge, der laver den skønne mad over bål, som serveres for det arbejdende folk på hyppedagene.

Fredensborg Kommune har udlånt plænen til brug for dette års etablering af en kartoffelmark. Marken er etableret af Nordsjællands Vej og Park og ligger i forlængelse af kommunens fokus på styrkelse af biodiversitet. Nivå Bibliotek er ligeledes indgået som samarbejdspartner i projektet.