Nivaagaards Malerisamling inviterer alle borgere i Nivå til at dyrke kartofler denne sommer. Det sker på en 900 m2 mark, som museet netop har anlagt på plænen vest for Nivå centeret. Her kan børn og voksne være med til at lægge, hyppe og passe kartoflerne fra maj til august - afsluttende med en høstfest lørdag d. 28. august kl. 15-20 i forbindelse med den årlige Nivådag.

Ideen til marken kommer fra kunstneren Danh Vo og kokken Christian F. Puglisi, der begge er vokset op i Nivå. Vo kom hertil som flygtning fra Vietnam og Puglisi fra Sicilien. De arbejder i hver deres felt, men er begge optaget af natur og dyrkning af jorden. Det er ønsket fra dem begge, at kartoffelmarken skal bidrage til en større forståelse for lokalproduktion af fødevarer, naturens tilstand, bæredygtighed og socialt samvær.

Michelinkok Christian F. Puglisi kom til Nivå som 7-årig, og han husker stadig duften af alverdens krydderier i opgangen i Islandshøjparken, hvor han boede sammen med naboer af forskellige oprindelige nationaliteter. Kartoffelmarken er en spiselig hyldest til verdens forskelligheder og en jordnær påmindelse om, at vi mennesker er afhængige af jorden og dens afgrøder. Puglisi peger på, at vi i denne del af verden opfatter kartoflen som noget meget dansk, men den er - som alt muligt andet - kommet til os udefra og er en af de mest internationale råvarer. Kartoffelmarken lægges med ca. 35 kartoffelsorter med forskellig smag, former og farver. Til den afsluttende høstfest vil Puglisi selv stå ved gryderne og lave mad af kartoffelhøsten.

Kartoffelmarken samler

Når kartoflerne skal hyppes, luges, vandes og høstes, bliver det med hjælp fra de lokale børn og deres familier og naboer. 0.-1. klasserne fra Nivå Skole er med til at lægge nogle af de første kartofler i maj, kombineret med undervisningsforløb om kartoflen. De unge kunstambassadører fra projektet 'Hjemme i kunsten' hjælper under hele forløbet med arbejdet i kartoffelmarken. Og Nivå Nu laver sammen med lokale beboere mad over bål, når der serveres gratis mad til hyppedagene, mens drengene fra Mind your own business serverer kaffe og donuts til alle, der hjælper til på læggedagen.

Alle interesserede kan møde op, når der lægges og hyppes kartofler:

Læggedag 27. maj kl. 15-18

Hyppedage 8., 15. og 22. juni kl. 15-18

Derudover vil der løbende blive annonceret datoer via museets hjemmeside og Facebook.

I løbet af sommeren vil der være forskellige arrangementer for børn og familier, der tager udgangspunkt i kartoffelmarken og naturen - følg kalenderen på www.nivaagaard.dk