Hver sommer sætter alt for mange sig bag rattet med for høje promiller i blodet. I ny kampagne sammen med Rådet for Sikker Trafik og politiet beder Fredensborg Kommune derfor alle bilister om at lade bilen stå, hvis de har drukket.

Med sommeren følger også tusindvis af dejlige grillmiddage, strandture og havefester. Men ofte får sommerhyggen følgeskab af kolde øl, velsmagende drinks eller et par gode flasker vin. Og så duer det ikke at køre bil bagefter:

"Hver femte dødsulykke i trafikken skyldes alkohol. Det er de barske realiter, og derfor er det vigtigt, at vi hjælper hinanden med at huske på, at vi ikke skal køre bil, hvis vi har drukket alkohol. På den måde kan vi fortsætte med at passe godt på hinanden - også nu hvor vi igen kan være sammen i de hyggelige sommeraftener", siger Flemming Rømer, der er formand for Infrastruktur- og Teknikudvalget.

Sidste sommer sigtede politiet 62 personer alene i Nordsjællands politikreds for spritkørsel hen over sommeren.

For mange tager chancen

Hver 5. dødsulykke i trafikken skyldes alkohol. Derfor sætter politiet også denne sommer ind med kontrol, og samtidig gennemfører Fredensborg Kommune, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden kampagnen "Der er mange måder at stoppe spritkørsel på. Hvad er din?".
Formålet med kampagnen er at minde borgerne om, at de kan være med til at forhindre spritkørsel ved at spørge deres gæster, hvordan de kommer hjem efter festen.

"Alt for mange bilister tager chancen og kører, selv om de er i tvivl om deres promille. Det er hamrende farligt, og det er derfor vigtigt, at omgivelserne også hjælper med til at forhindre, at det sker. Så før du serverer vin, øl eller drinks for dine gæster, så spørg dem lige, hvordan de kommer hjem. Det tvinger dem til at tage stilling til, om de skal drikke eller køre", siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Inden for det seneste år har 5 % af kvinderne og 11 % af mændene kørt bil, selv om de var i tvivl om deres promille. Det viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden blandt 4.519 personer.

Gode råd: Stop altid en fuld ven, der vil sætte sig bag rattet

Det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun egentlig har drukket. Men husk på, at hver gang du forhindrer en anden i at blive spritbilist, gør du vedkommende en stor tjeneste. Her får du syv gode råd:

- Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører
- Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne
- Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden
- Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen
- Tilbyd overnatning
- Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket
- Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114