Netradio

Søg på humleborg

Public acces

Tilsynsmyndighed

Støtteforening

Flere lokale nyheder

Samarbejdspartner

Humleborg er medlem af:

Vivi Lønborg Andersen lader havelågen stå åben den 18 august mellem 13-16 , hvor alle interesserede er velkomne til at kigge ind. Hun er nemlig en del af den landsdækkende event ”Åben Havelåge 2018”, hvor sprøjtegiftfrie haveejere viser deres have frem for at inspirere andre haveejere til at dyrke haven giftfrit. Hun håber, at rigtigt mange vil kigge forbi og få en god snak om havelivet.


Eventen ”Åben Havelåge 2018” skal skabe mere liv i de danske haver og inspirere danskerne til at lægge giften fra sig og dermed hjælpe naturen og skåne vores grundvand. En af dem, der har valgt at åbne sin havelåge, er Vivi Lønborg Andersen som viser sin have frem for at dele sin haveglæde og give andre lyst til at få mere liv i haven.

- Villahaven har mange forskellige funktioner. Vi elsker det lidt vilde men styrede tilfældighed.


Haven blev anlagt i 48 og vi overtog den i 1983. Allerede dengang var der mange frugttræer, hvoraf en del har overlevet. De er dog suppleret med nye frugttræer podet fra de gamle. Haven er desuden fyldt ud med et større staudebed, roser, geranier, hostaer, mini vandbasin, drivhus og regnvandsindsamling.


Dertil kommer en større økologisk køkkenhaven med højbede, som gør det lettere at styre ukrudtet.
Haven fremstår som en meget varieret have, men mange hyggelige kroge og ikke mindst familiens høns, som har mange funktioner.


Vi går ikke op i at alt går efter planen, men lader tingene ske i haven og laver selektiv lugning,
Haven har stort set været giftfri siden vi overtog den i 84 men de sidste 20 år har vi undgået al gift i haven. VI lægger vægt på at der er plads til fugle og insekter, som hjælper med at holde haven fri for skadelige insekter.


I år fremstår haven naturligvis ikke som den burde pga tørken, men der er stadig mange ting at se på og ideer at opsnappe. -
Det er Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi, der sammen står bag ”Åben Havelåge 2018”, som led i projektet Giftfri Have. Overalt i landet holder haveejere havelågen åben i weekenden 18. og 19. august for at vise deres giftfrie haver frem. Eneste krav til haveejerne er, at deres have skal være tilmeldt Giftfri Have, og der ikke må tages entre. Derudover er der ingen krav, og haveejerne kan derfor være både nybegyndere og garvede, selvforsynende med grøntsager eller rosenentusiaster.


Formålet med ’Giftfri Have’ er at hjælpe haveejere med at holde haven uden gift. Mange haveejere vil rigtigt gerne lægge sprøjtegiften på hylden men mangler erfaring i og praktisk viden om, hvad man så gør. I de Åbne Havelåger kan man få råd og inspiration og først og fremmest se, at det kan lade sig gøre i praksis og dermed skåne grundvandet, mangfoldigheden af vilde planter og dyr og menneskers sundhed.


Frodighed og bedre balance i haven


• Drop giften og styrk havens naturlige symbiose af smådyr og planter, der bestøver hinanden og lever i balance med og af hinanden.
• Tiltræk nyttedyr til haven, hvis du har problemer med skadedyr i haven. De klarer arbejdet for dig.
• Sæt bunddække i stedet for at bruge al din tid på at holde staudebedet fri for ukrudt. Bunddække holder ukrudtet væk og beskytter jordbunden mod udtørring
• Brug organisk gødning, hent kompost fra genbrugspladsen eller lav den selv. Kunstgødning får planterne til at vokse hurtigt, men det svækker dem og gør dem modtagelige for sygdomme og skadedyr.


Tid og sted
Vivi Lønborg Andersens havelåge er åben for besøgende 18 august mellem 13-16. Adressen er Nivå Stationsvej 3, 2990 Nivå.