Morten Pape rammer med sine romaner dér, hvor det gør mest ondt. Med sit intense og ærlige indblik i opvæksten i Urbanplanen på Amager stiller han skarpt på stærkt frustrerede og understimulerede samfundsgrupper. Nu kommer han til Forsamlinghuset Nødebo Kro for at holde foredrag. Det er onsdag den 23. november kl. 19.30.


Morten Pape er født i 1986 og opvokset på Amager i Urbanplanen, der er et ghettoområde med 2500 boliger og med store sociale problemer. Han er bachelor fra film- og medievidenskab ved Københavns Universitet og under uddannelse som manuskriptforfatter på den alternative filmskole Super16. Han har igennem flere år været tilknyttet Nimbus Film som blandt andet tekstforfatter og idéudvikler. Morten Pape har tidligere arbejdet som lærervikar på Dyvekeskolen på Amager - den selvsamme folkeskole han har gået på, og hvor store dele af hans debutroman udspiller sig. Morten Pape boede de første 20 år af sit liv i Urbanplanen og flyttede i 2015 tilbage i to måneder for at skrive "Planen", der udkom i 2015 og er hans debutroman.


"Planen" handler om opvæksten i den amagerkanske ghetto. Urbanplanen danner rammen for en moderne dannelseshistorie, der samtidigt formidler de seneste 20 års Danmarkshistorie set fra ghettoen. Udover at skildre, hvordan det har været at vokse op i et multikulturelt kvarter, hvor vold og kriminalitet er en del af dagligdagen, fortæller den selvbiografiske roman også, hvordan en familie på bunden af samfundet langsomt går i opløsning. Historien spænder i tid helt fra Mortens tidlige barndom og frem til, at han som ung voksen vender tilbage til sin gamle skole som lærervikar. Det er en gribende og barsk historie, der i den grad kryber ind under huden. Romanen fik fine anmeldelser og modtog desuden Debutantprisen på Bogforum.


I 2018 fulgte Morten Papes anden roman "Guds bedste børn"

fra samme miljø. En hjerteskærende og kvalmende fortælling om racisme, vold og svigt. Ti år tidligere blev det 16-årige avisbud Deniz Uzun dræbt med et kølleslag af en 15-årig dreng, mens han sad på en trappe og spiste pizza med sin ven. Drabet var ifølge politiet fuldstændig umotiveret, men vidner til mordet var ikke i tvivl om, at der var tale om en racistisk hadforbrydelse. Papes roman er fiktion, men den bygger på sagen om drabet på Deniz Uzun. 'Guds bedste børn' vandt DR Romanprisen i 2019.


I 2021 afsluttede Pape sin Amager-trilogi med "I ruiner

". Romanen er en fortælling om tab, ødelæggelse, hævn og tilgivelse og bevæger sig fra Amagerbankens krak, tilbage til folkemordet i Rwanda og frem til De Gule Vestes oprør i Paris. Vi følger hændelserne igennem Amalie, som vokser op i en middelklassefamilie, der mister alt efter deres investering i Amagerbanken. Amalie flytter fra familien, dropper ind og (eller bliver smidt) ud af diverse gymnasier og har generelt svært ved at tilpasse sig. Da hun ved et tilfælde møder en sorgterapeut fra Rwanda, føler hun for første gang, at der findes en mening med hendes liv. Hun rejser til Rwanda for at deltage i mindehøjtideligheden på 25-året for folkemordet, som det virker altafgørende for hende at deltage i, og langsomt synes også hendes egen families hemmeligheder at træde frem for læseren.


Det er især den sidste bog i trilogien, som Morten Pape vil tage udgangspunkt i. Hør den spændende fortælling om tilblivelsen af romanen og bliv inviteret med ind i Morten Papes forfatterunivers.


Billetter til foredraget koster 100 kr. ved indgangen og 90 kr. i forsalg på forsamlingshusets hjemmeside www.noedebo-kro.dk. Gratis adgang med årskort.