Fredag den 11. marts og resten af måneden vises en særlig udstilling på KulturStationen i Humlebæk. Malerierne udført af kvinder fra det forfulgte irakiske mindretal yazidierne.

En kvinde er hængt op og bundet af et reb. En anden kvinde søger at komme fri af kæder fra en sky på himlen. Endnu en kvinde med en bestemt mine siger STOP!

Det er blot nogle af de hjerteskærende motiver i en ny udstilling af billeder, som er tegnet og malet af yazidikvinder fra Irak. Ved at male og tegne som del af Mission Østs traumebehandling får kvinderne sat begreber på de uhyrlige overgreb, de har oplevet, mens de var fanget som sexslaver af Islamisk Stat.

”Billeder siger mere end det skrevne ord. Disse malerier fortæller en historie og videregiver en indsigt man ellers ikke havde fået. De er udtryk for et forsvar mod den ondskab disse kvinder har været udsat for og de er en stærk stemme for lighed og frihed. Det er et budskab vi gerne vil oplyse om og lægge navn til,” siger Lisbeth Valentin Hansen, formand for KulturStationen i Humlebæk.

Malerierne kan ses på KulturStationen i Humlebæk fra 11. marts – 1. april 2022. Det ligger i Humlebæk Center 44 lige ved stationen og har åbent hver weekend fredag kl.14-17 og lørdag-søndag kl.11-15. Alle er velkomne til fernisering fredag den 11. marts kl. 15.

Udstiller afmagt, angst og smerte

Eksperter i kunst og traumebehandling udtaler om yazidikvindernes malerier:

- Malerierne udtrykker vold og mangel på kontrol over egen krop. Jeg ser afmagt. Kvinderne er afkræftede, udmattede, magtesløse. Præcis som jeg oplever det hos mine klienter, udtaler Naderah Parwani, der er psykolog med egen praksis og ekspert i traumebehandling af flygtninge med PTSD.
Kis Henriksen er kunstterapeut og forfatter til en række bøger om bl.a. terapi for overlevende efter borgerkrigen i Bosnien-Hercegovina i 1990’erne. Hun siger om yazidikvindernes malerier:

- Der er noget, som kvinderne hverken vil huske eller høre om, og slet ikke tale om, fordi det er for svært og forbundet med genoplevelse af et traume og derfor vækker stor angst og smerte.

”Kunsten at male sig ud af et hjørne”

Hun tilføjer:

- Når de kunstneriske medier anvendes som det sprog, der kan erstatte talen, da folder oplevelserne sig ud, og den enkelte bliver både set og hørt.
Karsten Auerbach er selv billedkunstner og har netop afsluttet et etårigt forløb på Psykiatrisk Afdeling på Odense Universitetshospital om ”Kunsten at male sig ud af et hjørne”. Han siger efter at have set malerierne:

- Det er stærkt at opleve kvinder som midt i ulighed og social kontrol har fundet et sted i sig selv, hvor de har meldt sig ud af det patriarkalske for at kunne holde ud at leve som de kvinder, de er. Jeg ser også i malerierne, at de er kommet frem til en værdighed, der gør, at de ikke lader sig trække ned.

Mission Øst er en international hjælpeorganisation grundlagt i Danmark. Organisationen arbejder for at hjælpe sårbare mennesker og støtte lokalsamfunds kapacitet til at hjælpe sig selv gennem aktiviteter fra nødhjælp under katastrofer til langsigtet udviklingshjælp. Mission Øst arbejder direkte eller gennem lokale partnere i Afghanistan, Armenien, Irak, Libanon, Myanmar, Nepal, Nigeria, Nordkorea, Syrien og Tadsjikistan.