Fremover vil du i Kokkedal, Nivå, Humlebæk og Fredensborg kunne møde nogle af tidens mest fremtrædende historikere, naturvidenskabsmænd og politiske eksperter. Det kan man hos det nyoprettede Fredensborg Folkeuniversitet.

Folkeuniversitet har til formål at planlægge og gennemføre folkeuniversitetsundervisning og dermed udbrede kendskabet til forskningens metoder og resultater i henhold til Folkeoplysningsloven. Bestyrelsen blev udpeget på et åbent møde i september 2021 og formand er Niels Hald fra Nivå

De lokale folkeuniversiteter skal være tilknyttet folkeuniversiteterne i København, Odense, Aarhus eller Aalborg.

Programmet for foråret 2022 er allerede klar på hjemmesiden http://frb-fu.dk

Her er et udsnit af forårsprogrammet:

1.marts Fredensborg Slot i 300 år, del 1
Foredrag ved Dan Andersen, forfatter til storværket om Store Nordiske Krig.

Fredensborg Slot blev skabt for 300 år siden for at fejre afslutningen på Store Nordiske krig, og kom med sit navn til at stå som et symbol på freden. Hvad er baggrunden for krigen og freden? Hvorfor netop dette slot?

8. marts Fredensborg Slot i 300 år, del 2
Foredrag ved historiker Sebastian Olden-Jørgensen.

Chr d. IX blev kaldt hele Europas svigerfar, da hans døtre var gift med den russiske zar og den engelske kronprins, mens en søn var græsk konge. En række somre i slutningen af 1800-tallet mødtes familien, og dermed store dele af det royale Europa, på Fredensborg.

 

15. marts. Fredensborg Slot i 300 år, del 3.
Foredrag ved kunsthistoriker Ulla Kjær fra Nationalmuseet

Fredensborg Slot er stærkt inspireret af italiensk arkitektur, og parken er i sin franske stil en Versailles-have i Danmark.

22. marts. Fredensborg Slot i 300 år, del 4
Foredrag ved protokolchef, ambassadør Michael Zilmer-Johns, Udenrigsministeriet.

Fredensborg Slot er stadig ofte rammen, når det danske kongehus inviterer.
Men hvad betyder kongehuset for dansk udenrigspolitik i dag, og hvorfor vælger travle statsledere at takke ja til Fredensborg.

31.marts Kommunen frem mod 2025 – fremtidens brændpunkter
Foredrag af Roger Buch, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Færre penge – flere opgaver – bedre kvalitet. Hvordan håndteres en umulig opgave? Årtiers besparelser og effektiviseringer angriber efterhånden kernen i velfærdssamfundet. De aktuelle løsninger er besparelser, fusioner, frivillighed og borgernes selvhjælp.

6. april Livets krise – hvorfor er biodiversitet så vigtig?
Foredrag af Michael Stoltze, biolog, ph.d. i sommerfugle og medforfatter til en række bøger om natur, senest “Biodiversitet – sådan skaber vi en rigere natur”.

Hvordan passer vi passer på og genopretter naturens liv og variation – biodiversiteten – og hvorfor, det er vigtigt.

 

21. april Retssikkerhed i en krisetid

Hvordan sikrer vi de grundlæggende demokratiske frihedsrettigheder, når hele samfundet er truet af katastrofer som corona?