I anledning af maleren Anette Harboe Flensburgs 60-års fødselsdag i 2021 præsenterer Nivaagaards Malerisamling udstillingen 'Træerne findes'. Oplev kunstnerens helt nye malerier sammen med et nøje udvalg af værker fra de seneste 30 år. Udstillingen indvier den nyrenoverede Søjlesal og tilstødende sal på Nivaagaards Malerisamling den 29. juni 2021.

Anette Harboe Flensburg har gennem de seneste tre årtier markeret sig som en af vor tids mest talentfulde og anerkendte kunstmalere. 

'Træerne findes' har fokus på naturen, der altid har været til stede i hendes billeder - men i dag mere direkte end før. I sine nyeste malerier er Anette Harboe Flensburg trådt helt udenfor det rum, som igennem et langt kunstnerisk virke har været hendes foretrukne motiv. Helt derud, hvor træerne findes. Udstillingen trækker nye motiver og spor frem hos den stringente og tyste maler, som vi troede, vi kendte så godt.

Interiør - med en verden udenfor
Anette Harboe Flensburg er kendt for sine interiørmalerier, der er bygget op efter dukkehusagtige modeller, som hun skaber i sit atelier. I modellerne lader hun plader danne vægge, huller forme vinduer og døre, og stykker af farvet plexiglas skabe farvespil i rummene. Tiden spiller også en rolle, for først når opstillingen og lysindfaldet er helt optimalt, fotograferer hun modellen. Fotografiet danner herefter udgangspunkt for det videre arbejde med maleriet.

Anette Harboe Flensburgs interiørmotiver har ofte inspireret til at sammenligne hende med kunstnere som 1600-tals maleren Jan Vermeer (1632-75) og danske Vilhelm Hammershøi (1864-1916), der begge mestrede det at kunne skildre lysets liv i et mennesketomt rum.

I Anette Harboe Flensburgs tilfælde anes der ofte i rummenes skygger, vindues- og døråbninger konturer af en naturlig verden udenfor. Træerne og naturen har altid været til stede i hendes malerier, men er langt mere fremtrædende i de nyeste værker. 

I forbindelse med udstillingen udgives kataloget Træerne findes med tekster af museumsinspektør ved Johannes Larsen Museet Jeppe Priess Gersbøll og kunstkritiker og forfatter Mai Misfeldt. Artiklerne kaster et nyt blik på Anette Harboe Flensburgs værker og arbejdsproces.

Udstilling og katalog er skabt i samarbejde med Skovgaard Museet i Viborg og Johannes Larsen Museet i Kerteminde. På Nivaagaards Malerisamling vil Anette Harboe Flensburgs 'Træerne findes' indvie museets to nyrenoverede sale, hvor udstillingen kan opleves den 29. juni - 26. september 2021. Museets øvrige sale vil i samme periode være lukket på grund af den igangværende klimarenovering.

Udstillingen 'Træerne findes' er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden, Det Obelske Familiefond, Knud Højgaards Fond, Ny Carlsbergfondet og Statens Kunstfond

Om kunstneren
Anette Harboe Flensburg (f. 1961) er uddannet fra Designskolen i Kolding i 1985. Hun har deltaget i en lang række udstillinger og lavet flere offentlige udsmykninger ved bl.a. Johan Borups Højskole, Uggeløse Kirke, Patienthotellet ved Rigshospitalet og Højesteret. Hun har udstillet på kunsthaller og museer som Trapholt, Kunsten, La maison du Danemark i Paris, Kunstmuseet Brandts, Bergen Kunsthal, Gl. Strand, Skagens Kunstmuseer m.fl. Hun har modtaget en række priser, herunder Eckersberg medaljen i 2017 og Ny Carlsberg Fondets Kunstnerpris i 2018.