Søndag den 13. juni kl. 10 i Nivå Kirke, spiller kirkens organist en lille matiné fra kl. 10 med italienske orgelværker fra midten af 1800-tallet. Der er plads til 32 tilhørere i Nivå kirke, og det er først til mølle. Dørene åbnes kl. 9.30. Husk gerne mundbind.

Programmet indeholder mindre kendte orgelværker fra den italienske romantik, hovedsagelig af nogle af de dygtigste organister i den periode, domorganister, katedralorganister m.fl. Således primært lejlighedsmusik, som er skrevet som præludier og postludier, eller mellemakts musik, til gudstjenester, hvad enten højmesser, eller andagter som fx et Magnificat til Vesper (eftermiddagsgudstjenesten) m.v. Programmet indledes som altid, til orgelkoncerter i Italien, med et værk af den italienske renæssance komponist Girolamo Frescobaldi, Toccata Cromatica per l’Elevazione (til før nadveren, hvor brød og vin introduceres af Guds Stedfortræder på jord.).

 

Orglet henlevede en noget skjult tilværelse i perioden omkring Italiens Samling, Il Risorgimento, fordi der i det hele taget, fra Wienerkongressens afslutning 1814 og helt op til 1. Verdenskrig, stod opera på plakaten, med elskede komponister som Rossini, Donizetti, Bellini.

Efter den foreslåede operareform af Giuseppe Mazzini, i dennes essay fra 1838, Fantasia della Musica, åbnede Giuseppe Verdi ballet for alvor med operaen Nabucco (1842), hvor bel canto stilen blev fravalgt, til fordel for en mere dramatisk stringent form, hvor de altid narcissistiske operastjerner nu blev bundet fast af partituret via orkester akkompagnementer, og dirigenter, som de forventedes at følge, med langt større vægt på operakorets rolle, som talsmand for folket.

Når det er sagt, så kan man godt registrere på matinéens orgelværker, at der er tendenser til lidt Mazurka feeling og hop sa sa, en gang imellem, så man må konkludere at de italienske komponister ikke var banebrydende i romantikken, som Max Reger, Franz Liszt, Rheinberger, Reubke, Johannes Brahms, Feliz Mendelssohn, César Franck, Louis Vierne, Charles-Marie Widor, ovre på den anden side af grænsen.

 

Varighed: ca. 25 minutter

Gratis adgang. Og man behøver ikke tage højmessen med bagefter.

 

Senere på dagen orgelkoncert samme sted kl. 15 med Professor Ulrik Spang-Hanssen, DJM. Værker af Bach, Buxtehude, Widor m.fl.