Nivaagaards Malerisamling genåbner med en samlingsudstilling, der viser kunstværker, som publikum sjældent oplever i salene. En stor del af museets kendteste værker rejser i 2021 ud i verden og andre steder i Danmark og giver anledning til at genopdage Malerisamlingen i et andet lys.

Udstillingen 'En skønsom blanding' præsenterer helt nye relationer mellem samlingsværker, der længe har stået i magasinerne, og hjemvendte perler, som har været udlånt og nu endelig kan opleves i et glædeligt gensyn.

Med fokus på museets stifter Johannes Hage viser udstillingen portrætter, landskaber, marinebilleder, religiøse motiver og genrescener: Motiver, der er kendetegnende for Johannes Hages (1842-1923) foretrukne smag, men også billeder fra hans egen samtid, der ikke udstilles så ofte, da de sjældent passer ind i ophængninger med Malerisamlingens tre gennemgående perioder: italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder. 'En skønsom blanding' viser også enkelte modernistiske værker inspireret af ældre kunsthistorie, som er indkøbt af senere museumsdirektører.

Nivaagaards Malerisamling realiserer i 2021 takket være fonde et ambitiøst klimarenoveringsprojekt, der kræver nedlukning af enkelte udstillingssale hen over foråret og sommeren samt tømning af museet. Museet har benyttet anledningen til at gå på opdagelse i magasinerne til en ny ophængning af samlingen og sende godt halvdelen af sine kunstværker ud i verden i sommermånederne, så gæster på andre museer kan få glæde af dem: 50 værker fra den danske guldalder vises i Rijksmuseum Twenthe i Enschede i Holland, mens 70 af Nivaagaards værker fra den italienske renæssance og den nederlandske barok fra slutningen af juni kan opleves på Skovgaard Museet i Viborg.

Et af museets absolutte hovedværker, Sofonisba Anguissolas gruppeportræt af hendes far og søskende præsenteres hen over sommeren på Alte Nationalgalerie i Berlin. Herudover indgår 20 Marstrand-værker i udstillingen 'Wilhelm Marstrand. Den store fortæller', der denne sommer vises på Ribe Kunstmuseum og dernæst på Skovgaard Museet i Viborg, inden den kommer til Nivaagaards Malerisamling i januar 2022.

Udstillingen 'En skønsom blanding' vises i museets Gl. Afdeling og den tilstødende sal, mens to øvrige sale er lukket ned på grund af klimarenoveringen.

Historiske fotografier

I et af udstillingens sidegallerier indgår en række af museets store sort-hvide fotografier, der fortæller den enestående historie om godsejeren, politikeren og kunstsamleren Johannes Hage og hans sociale engagement og betydning for egnen omkring Nivå. Med udstillingens fokus på Malerisamlingens stifter medvirker fotografierne til at levendegøre dagligdagen og livet på godset og teglværket.

Billederne skildrer de mennesker, som levede et helt liv omkring Nivaagaard, og de kulturhistoriske vartegn som stadig kan opleves i bybilledet. Johannes Hage blev for byen og dens borgere en slags patriark; han fik bygget en skole til landsbyens børn, et lille kapel og siden Nivå Kirke, så man ikke skulle gå 14 km til kirken i Karlebo, samt Nivå hospital. Han oprettede også den første sygekasse i landet og stiftede, året før han døde, Fonden Den Hageske Stiftelse, hvis formål det er at hjælpe mennesker med psykiske lidelser.

Den driftige virksomhed omkring teglværket var sammen med landbruget med til at skabe den velstand, som også satte Johannes Hage i stand til at skabe en fin og international kunstsamling. I 1903 opførte han i sin park et lille tempel til kunsten, som han i 1908 gjorde offentlig tilgængeligt med stiftelsen af det museum, der blev til Nivaagaards Malerisamling. 

'En skønsom blanding' vises frem til en gang i juni måned, hvorefter museet åbner dørene for Anette Harboe Flensburgs udstilling 'Træerne findes' i den nyrenoverede Søjlesal.

Praktiske informationer

I henhold til de gældende retningslinjer skal museumsgæsterne ved ankomst fremvise et gyldigt coronapas samt legitimation, læs mere på nivaagaard.dk.

Museerne afventer i øjeblikket pladskravene i forbindelse med genåbningen, men det kan anbefales at bestille entrebilletten på forhånd for at sikre sig, at der er plads i det tidsrum, man ønsker at besøge museet. Billetterne bestilles via nivaagaard.dk.

Da Nivaagaards Malerisamling frem til oktober 2021 gennemgår en større klimarenovering, vil to af museumssalene på skift være lukket i perioden. Der tilbydes derfor i øjeblikket halv pris på entrébilletten alle hverdage kl. 16-20.

Cafeen

Også i cafeen glæder man sig til at modtage gæsterne igen fra den 21. april. Der vil være åbent for udeservering på terrassen tirsdag-søndag kl. 11-17, hvor cafeen byder på frokost med lækre salater og burger samt et udvalg af kager. Derudover tilbyder cafeen en take away-ret, som man kan købe med hjem til aftensmaden.

Bemærk, at cafeen ikke har aftenåbent i perioden, hvor der i henhold til retningslinjerne udelukkende må være udendørsservering. I tilfælde af dårligt vejr vil cafeen holde lukket.

Der skal også i cafeen fremvises gyldigt coronapas..


Billedetekst: 'Sommermorgen' af Harald Foss, 1873, er et af de kunstværker, der træder ud af skyggen og kan opleves i genåbningsudstillingen.