Nivaagaards Malerisamling påbegynder stort klimarenoveringsprojekt før tid, genåbner med udstilling over gemte værker fra egen samling - og holder åbent hele sommeren. Det sker med Danh Vo, der indtager Nivå centeret, og Anette Harboe Flensburg, som indvier nyrenoverede sale med 'Træerne findes'.

Nivaagaards Malerisamling havde oprindeligt planlagt at indlede 2021 med åbningen af særudstillingen 'Wilhelm Marstrand. Den store fortæller', hvorefter museet hen over sommeren skulle lukkes ned for at gennemføre et større klimarenoveringsprojekt. Renoveringen vil give museet en ny grøn profil med jordvarmeanlæg, nye ventilationskanaler og ovenlysvinduer samtidig med, at den sikrer fremtidsbevaringen af museets enestående kunstsamling og skaber nye muligheder for indlån af store kunstværker.

I lyset af, at 2021 nu er indledt med nedlukning af museet på ubestemt tid som følge af corona-situationen, har Nivaagaards Malerisamling arbejdet henimod en løsning, hvor renoveringen påbegyndes tidligere, så museet kan holdes åbent over sommeren. Derudover udskydes visningen af den store særudstilling med Wilhelm Marstrand til foråret 2022, da udstillingsperioden i år ville blive reduceret væsentligt på grund af corona-nedlukningen. Og en udstilling med den store fortæller og guldaldermaler Wilhelm Marstrand, som er den mest repræsenterede i museets kunstsamling, ønsker man at vise længst muligt for Malerisamlingens gæster.

Museumsdirektør Andrea Rygg Karberg fortæller:

Det har næsten ikke været til at holde ud at tænke på, at vi i følge planen skulle lukke ned til sommer for klimarenoveringen - lige når kulturlivet forhåbentlig begynder at kunne blomstre igen! Derfor har vi arbejdet ihærdigt på at ændre tidsplanen, og vi glæder os enormt over, at det er lykkedes at samle brikkerne til dette puslespil, som skaber de bedste besøgsmuligheder for vores gæster. Vi er meget taknemmelige over, at alle vores samarbejdspartnere har gjort denne løsning mulig - lige fra de generøse udlånere, museerne vi deler udstillinger med og de involverede kunstnere.

Klimarenoveringsprojektet påbegyndes nu allerede i februar måned og vil forløbe i to faser frem mod sensommeren, hvor skiftevis den ene og den anden halvdel af museet renoveres.

Når museet får lov til at genåbne sker det med udstillingen 'En skønsom blanding' med værker fra museets samling, som publikum ikke har kunnet opleve længe. Udstillingen vises frem til juni i museets Gl. Afdeling og den tilstødende sal, mens de øvrige sale er lukket ned. Fra slut juni til september vil to nyrenoverede sale, heriblandt Søjlesalen, blive indviet med Anette Harboe Flensburgs udstilling 'Træerne findes', mens museets øvrige sale lukkes ned for den videre renovering.

Museets åbningstider vil fortsat være kl. 11-20 tirsdag- fredag og kl. 11-17 i weekender. Cafeen og museumsbutikken vil følge museets åbningstider.

Nivaagaards Malerisamling glæder sig til at præsentere følgende udstillinger for sine gæster det kommende år:

Genåbning i foråret - juni 2021: En skønsom blanding

En udstilling med udvalgte værker fra museets samling, som publikum ikke har kunnet opleve længe.. Med fokus på museets stifter Johannes Hage og hans samtid vises kunstværker, der ofte har stået på magasin, men nu træder ud af skyggen.

Museets kunstsamling består af knap 240 værker fordelt over 500 års kunsthistorie med markante kunstværker fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder. Netop værkerne fra renæssancen og barokken gør samlingen unik, fordi Nivaagaards Malerisamling, ud over Statens Museum for Kunst, er det eneste sted i landet, hvor man kan opleve en større samling af ældre europæisk kunst.. Godt halvdelen af den skal hen over sommeren udlånes med henholdsvis danske guldalderværker til Rijksmuseum Twenthe i Holland og de ældre mesterværker til Skovgaard Museet i Viborg, mens udvalgte renæssanceværker vil kunne opleves på Alte Nationalgalerie i Berlin.

 

Juni - august 2021: Danh Vo præsenterer (billede)

I 2020 indledte Nivaagaards Malerisamling et flerårigt samarbejde med den internationale kunstner Danh Vo, der voksede op i Nivå og i dag har hele verden som sin scene. Ligesom Malerisamlingens stifter var det, er Danh Vo en stor samler. Sidste sommer præsenterede han på Nivaagaards Malerisamling en udstilling med værker fra sin samling af kunstnere, der alle har haft stor betydning for hans egen kunst. Til sommer rykker Danh Vo ud af museet og indtager Nivå by og landskabet omkring. Projektet rækker ud mod borgerne i Nivå, også mod dem der ikke kommer på Malerisamlingen. Hvor udstillingen i 2020 viste kunsten i klassisk forstand, vil denne sommers Vo-projekt i Nivå folde kunsten anderledes og nytænkende ud.

 

Juni - september 2021: Anette Harboe Flensburg. Træerne findes

Træerne og naturen har altid været til stede i Anette Harboe Flensburgs billeder, men er i de nye værker blevet tildelt en mere fremtrædende rolle. I anledning af kunstnerens 60-års fødselsdag viser udstillingen hendes seneste værker sammen med et nøje udvalg af ældre malerier og trækker nye motiver og spor frem i en kunstner, som mange kender og holder af. Udstilling og katalog er skabt i samarbejde med Skovgaard Museet i Viborg og Johannes Larsen Museet i Kerteminde.

Oktober 2021 - januar 2022: Ib Spang Olsen

I 2021 ville den folkekære tegner og illustrator Ib Spang Olsen være fyldt 100 år. Det markerer Nivaagaards Malerisamling med en udstilling af både hans kendteste og mere overraskende værker. Fra fantasifulde krusedulletegninger beundrede af generationer af børn over erindringsbilleder og eventyrillustrationer til erotiske mesterværker for de voksne. Ib Spang Olsen boltrede sig i både billeder og ord. Hans hjerte bankede særligt for de mindste såvel som for naturens dyr og planter, og hans frodige tegninger emmer af kærlighed til livet.

Januar - juni 2022: Wilhelm Marstrand. Den store fortæller

Den danske guldaldermaler Wilhelm Marstrand (1810-1873) mestrede som få at skildre komplicerede kompositioner med mange farvestrålende figurer i livfuld bevægelse og blev i sin samtid opfattet som et geni. Med sine folkelivsskildringer og en stor fortælleglæde skilte Marstrand sig ud fra tidens øvrige kunstnere. Hans dyrkelse af humor og satire, hverdagsliv og menneskelige anekdoter var uforlignelige- med et udsyn også mod folkelivet i andre lande.

Læs mere på www.nivaagaard.dk