Er malerierne, hvad de giver sig ud for at være eller måske noget helt andet? Var de gamle katalogoptegnelser for ambitiøse, eller er der en grad af sandhed i beskrivelserne? Prof. emeritus Jørgen Wadum besøger tirsdag 17. november kl. 17 Nivaagaards Malerisamling med foredraget 'Ægte eller falske malerier',

Foredraget tager udgangspunkt i udvalgte værker fra museets kunstsamling og præsenterer, hvordan kunsthistorisk og teknologisk forskning har blotlagt helt ny viden om samlingens spændende historie og værkernes ofte komplicerede tilskrivningsproblematik.

Fra ukendt kunstner til Johannes Lingelbach

Maleriet med titlen Udsigt over en sydlandsk havn i Livorno med købmænd og fanger, et skib og en statue af Ferdinand I de' Medici blev erhvervet af Malerisamlingens stifter Johannes Hage før 1905. Frem til sidste år har der stået 'ukendt kunstner' ved maleriet. Indtil prof. emeritus Jørgen Wadum under en gennemgang af udvalgte værker i Malerisamlingen kunne vurdere billedet som Johannes Lingelbachs (1622-1672).

Lingelbachs værk viser nemlig en scene i Livornos havn, som kan genkendes ud fra statuen af Ferdinand I de Medici til højre i billedet. Lingelbach besøgte Livorno på sin rejse til Rom, hvor han tog skitser af havnen. Skitserne brugte Lingelbach gennem resten af sin karriere, hvor han adskillige gange malede Livornos havn. På dette billede ses to fanger i fodlænker til venstre, og i højre side af billedet sidder købmænd på vejen og på pakket gods i samtale, mens de venter på skibets afgang.

Hør mere om værket her og flere andre, når Jørgen Wadum fortæller om sine opdagelser.

Pris 100 kr./50 kr. for årskortholdere. Cafeen serverer aftenens ret efter foredraget. Bestil via www.billetto.dk