Fredensborg Bibliotekerne og Sangcenter Nordsjælland har indledt et samarbejde, der giver alle i Fredensborg Kommune endnu flere muligheder for at deltage i fællessangs-arrangementer.

2020 er på alle måder fællessangens år. Ikke alene udkommer den 19. udgave af Højskolesangbogen i november. Corona-nedlukningen af samfundet har også skabt et væld af store og små fællessangs-initiativer i baggårde, på villaveje og ikke mindst på DR, hvor hele Danmark har sunget sammen – hver for sig. Og så er 2020 faktisk udnævnt til Alsangs-år, hvor der bliver sat ekstra mange skibe i søen, som skal få fællessangen til at blomstre op overalt.

I Fredensborg Kommune skal fællessangen også styrkes, og derfor har Sangcenter Nordsjælland og Fredensborg Bibliotekerne nu indledt et samarbejde om flere fællessangs-arrangementer i den kommende tid.

Direktør for Sangcenter Nordsjælland, Morten Ernst Lassen, udtaler: ”I den seneste tid har alle nok kunnet mærke fællessangens kraft og evne til at bringe folk sammen. Det arbejde for fællessangen, som vi har været i gang med længe, vil vi gerne folde endnu mere ud. Derfor har vi indledt et samarbejde med Fredensborg Bibliotekerne, som er en helt oplagt samarbejdspartner for os.”

Samarbejdet udmunder i flere fællessangs-arrangementer i resten af 2020. Sangcenter Nordsjælland står for en fællessangsaften på Nivaagaards Malerisamling d. 24. september, og på Fredensborg Bibliotek starter en fællessangs-læsekreds op d. 14. september.

”Vi tager det bedste fra læsekredsene og blander det med alt det gode, vi kender fra fællessangen,” forklarer Anders Greis, der er kulturformidler ved Fredensborg Bibliotekerne og spillende vært for fællessangs-læsekredsen. ”Det vil sige, at vi synger nogle af alle de nye sange, der er skrevet til den kommende højskolesangbog og blander det med gamle hits og glemte guldklumper fra fællessangs-traditionen. Når vi har sunget, taler vi sammen om vores oplevelse af sangene, hvordan de virker på os, hvilke perspektiver de åbner for.”

Alle kan deltage i fællessangs-læsekredsen. Man behøver ikke at være den store sanger eller at kunne noder. Man skal bare have lyst til at synge med. Fællessangs-læsekredsen mødes 4 gange i 2020, og man tilmelder sig for alle 4 gange på www. fredensborgbibliotekerne.dk/arrangementer.

Fællessangsaftenen og fællessangs-læsekredsen er ikke de eneste arrangementer som Sangcenter Nordsjælland og Fredensborg Bibliotekerne laver sammen i dette efterår. Senere på året vil der komme yderligere fællessangs-arrangementer.


 Foto: Anders Greis © Lars Bech, Sonoflone.com