Nivaagaards Malerisamling har modtaget 35 mio. kr. fra fire danske fonde til at realisere et ambitiøst klimarenoveringsprojekt. Udbud om entreprisen finder sted i slutningen af 2020.

Nivaagaards Malerisamling blev skabt af godsejeren og politikeren Johannes Hage. Den nuværende museumsbygning i Nivå er opført i flere etaper i 1903, 1988 og 1992. Siden 2016 har museet arbejdet med at forberede et klimarenoveringsprojekt, der vil bringe samlingen op i en ny museal liga.

"Det er banebrydende, at vi i en eksisterende museumsbygning omlægger energiforsyning fra fossilt brændstof til bæredygtig jordvarme, der både kan varme og køle luften i vores udstillingssale", siger museumsdirektør Andrea Rygg Karberg.

Ombygning i 2021
Klimarenoveringsprojektet gennemføres i løbet af 2021. Emcon er tilknyttet som bygherrerådgiver, og Bertelsen & Scheving er tilknyttet som totalrådgiver. I slutningen af 2020 gennemføres udbudsprojektet, og museet forventer at kontrahere entrepriser i starten af 2021.

Klimarenoveringen skal løse temperatur- og fugtproblemer i museumsbygningen.

"Det har længe været et problem for vores helt enestående samling og for vores muligheder for indlån af kunst af den højeste kaliber, at vores museumsbygning har savnet et optimalt klimaanlæg", fortæller museumsdirektør Andrea Rygg Karberg og fortsætter: "Der er strenge krav til en konstant temperatur og luftfugtighed i kunstmuseers udstillingssale, og med et stigende besøgstal og varme somre har vi haft svært ved at garantere de rette forhold for kunsten såvel som for vores gæster."

Klimarenoveringsprojektet består af flere elementer og omfatter bl.a.. et jordvarmeanlæg, som både kan bidrage til varme og køl, nye ovenlysvinduer, LED-belysning og mere effektive ventilationskanaler. Forbedringer, der tilsammen vil styrke rammerne for kunstoplevelser på Nivaagaards Malerisamling og forbedre komfort, klima, sikkerhed og æstetik. De nye tekniske installationer samles i et nyt teknikhus i forlængelse af museets søjlesal mod nord. Tilbygningen afgiver ekstra kvadratmeter på museet til en udvidet garderobe, tiltrængt depotplads og et nyt kontor.

 

Naturligt ovenlys
Det har ligget museet stærkt på sinde at udarbejde et så bæredygtigt projekt som muligt, hvilket den nye ventilation og ovenlysvinduerne kommer til at opfylde. I projektet spiller ovenlysvinduer en særlig rolle.

"Vi har ikke ønsket at miste muligheden for ovenlys. Malerierne er skabt for flere århundreder siden i atelierer med naturligt lys, og sådan vil vi, at kunsten skal ses. Det er en del af museets åbne og venlige atmosfære, at vi fornemmer en verden udenfor takket være vinduerne. I dag er de fleste af museets ovenlys desværre permanent tildækkede, fordi der ellers bliver for varmt, og fordi det nuværende glas ikke justerer lysindfaldet og lysstyrken", fortæller Andrea Rygg Karberg.

 

Fonde donerer 35 mio. kr.
Når projektet i løbet af 2021 bliver en realitet, skyldes det donationer fra fire af landets største fonde: Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, VILLUM FONDEN, Augustinus Fonden og A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal. Fondene har tilsammen doneret op til 35 mio. kr. til renoveringsprojektet.