Med over 150 værker viser Louisiana den hidtil største udstilling i Europa af den 80-årige japansk fødte kunstner, som selv var til stede ved åbningen.

 

 

”Verdens mest kendte ukendte kunstner”.

Sådan skal den tidligere Beatles-musiker John Lennon engang have karakteriseret sin omskridte kone Yoko Ono.

Sikkert er det, at den 80-årige, japansk fødte avangardekunstner i sluttresserne satte sindene i bevægelse og fik skylden alt dårligt omkring forholdet mellem John Lennon og Paul McCartney, inklusive opløsningen af Liverpool-gruppen.

Klædt helt i sort, iført solbriller og med den karakteristiske lille hvide hat let på skrå kunne Yoko Ono torsdag indtage Louisiana, som viser en retrospektiv udstilling – ’Half-A-Wind-Show’ - af omkring 150 af Onos værker.

Yoko Ono altid havde et stort navn inden for fluxus-bevægelsen, inden hun mødte John Lennon. Og hun fortsætter med at være en meget aktiv og nyskabende kunstner, stadig med klare linjer tilbage fluxus’ begyndelse i 1961. Fluxus er blevet beskrevet som en international anti-kunstbevægelse, som benytter sig af happenings og performance.

Yoko Ono slog ved åbningen af udstillingen fast, at det for hende var vigtigt, at hun kunne være til stede i Humlebæk og ikke blot sende sine billeder og opstillinger.

Det specielle ved performance er, at kunsten skabes i øjeblikket.

Mange af Onos værker eksisterer derfor ikke i dag, men fotos, film og tegninger giver beskueren et indblik i, hvordan forestillingerne har taget sig ud.

Særlig berømt er Yoko Onos performance ”Cut A Piece” fra 1964, hvor publikum klipper tøjet af hende.

På Louisiana er der værker, som de besøgende kan gå ind i og på den måde blive en del af udstillingen. I Louisianas have har Yoko Ono stillet et hvidt bord og to små trappestiger. Her kan de besøgende skrive ønsker på en lille seddel, som kan hænges op på et træ. Allerede før den officielle åbning af udstillingen, hang adskillige hvide sedler og flagrede i vinden.

I forbindelse med udstillingen på Louisiana bidrager Yoko Ono med et billboard-projekt på udvalgte steder i København. Og der udgives tre kunstpostkort, som kan hentes gratis på cafeer, restauranter og biografer over hele landet.

Udstillingen på Louisiana løber frem til 29. september, hvorefter den går videre til Kunsthalle Krems i Østrig og Guggenheim Museum i Bilbao.