Netradio

Søg på humleborg

Public acces

Tilsynsmyndighed

Støtteforening

Flere lokale nyheder

Samarbejdspartner

Humleborg er medlem af:

 

Vær med at fejre Danmarks befrielse den 4. maj og hør den fantasiske historie om de danske jøders flugt til Sverige via Ringovnen i Nivå for 75 år siden. I de mørke og våde oktobernætter spillede Ringovnens lune lofter og teglværkets arbejdere en stor rolle i redningen af de danske jøder.

Igen i år inviterer Kulturudvalget borgerne i Fredensborg Kommune til at fejre Danmarks befrielse den 4. maj. Denne gang henvender arrangementet sig især til børnefamilier med en festlig og lærerig aften ved Nivaagaards Teglværks Ringovn. Her er der aktiviteter for børnene, rundvisninger og mad til tonerne af klezmermusik.

I 2018 er det 75 år siden, at Nivaagaards Teglværks Ringovn var med til at skjule de danske jøder og hjælpe dem over Øresund til Sverige. Det skete i oktober 1943, da tyskerne begyndte at deportere jøderne til koncentrationslejre. Omkring 900 danske jøder undslap skæbnen i koncentrationslejrene ved hjælp fra lokale grupper og andre frivillige i og omkring Nivå.

Derfor danner Ringovnen rammen om dette års markering af Danmarks befrielse den 4. maj kl. 17.00 til ca. kl. 20.

Sammen med deres forældre eller bedsteforældre kommer børnene ud på en rute, hvor de skal tage stilling til en række problemstillinger og dilemmaer i forbindelse med jødernes flugt. Deltagerne sendes afsted i hold, og imens kommer de øvrige deltagere på en kort rundvisning i Ringovnen, hvor stedets ildsjæle fortæller om Ringovnens fascinerende historie.

Når alle hold er tilbage igen, vil der blive serveret lidt mad og drikke til toner af jødisk musik ved duoen Klezmerduo ved Ann-Mai-Britt Fjord og Henrik Bredholt. Her må gerne danses.

Kulturudvalgets formand, Ulla Hardy-Hansen, håber, at mange bedsteforældre, børnefamilier og andre interesserede vil benytte chancen for at deltage i et spændende og hyggeligt arrangement i Danmarkshistoriens tegn:
"Vi er i Kulturudvalget glade for igen i år at markere Danmarks befrielse. Det gør vi med en spændende aften med historie, musik, hygge og dejlig mad, så vi på tværs af generationer kan mindes et af de mørke kapitler i Danmarkshistorien, men samtidig hylde de mange borgere i Nivå og omegn, som satte deres liv på spil for at redde de danske jøder."

Det er gratis at deltage i arrangementet, men man skal tilmelde sig på www.place2book.dk. Tilmeldingen er bindende, og der er tilmeldingsfrist mandag d. 30. april.