Den 5. Sammen og Forskellig blev den hidtil største publikumssucces. Med følelser, latter, musik, dans, smagsprøver og masser af fest.

Hun var en lille pige, da hun i 1992 på sin egen krop oplevede, hvordan det er at rive teltpælen op fra en flygtningelandsby i Palæstina og med sine forældre måtte flygte til Danmark, hvor hun skulle sige god dag til et fremmed land og en fremmed kultur. Det er ikke let, sagde Fredensborg-borgmester Thomas Lykke Pedersen, da han overrakte Coloplast og Kulturelt Samråds Integrationspris 2013 ved Sammen og Forskellig.


Måske er det netop derfor, at Suzan Daoud hun ofte blander sig i debatten og er særdeles aktiv i det lokale samfund, bl.a. som stifter af Fredensborg Multikulturelle Kvindeforening, som er til glæde for mange kvinder i lokalsamfundet.

”Suzan, du har virkeligt gjort en forskel, og er til stor inspiration for mange mennesker uanset baggrund,” sluttede borgmesteren da hans byrådskollega under tordnende bifald blev kaldt op på scenen i Ungecenter for at modtage Coloplast 10.000 kr., som er det konkrete udtryk for integrationsprisen.

 

To vindere

Stemningen foran den tætpakkede tale forvandlede sig fra glad begejstring til eftertænksomhed og næsten vemod, da Suzan Daoud i sin takketale sagde: ”Jeg får tårer i øjnene, når jeg læser om konflikterne i bl.a. Syrien, Palæstina og Irak. Oprindelig er jeg statsløs palæstinenser, født og opvokset i Libanon, og jeg ved godt selv, hvor svært det er at leve under de forhold jeg flygtede fra for godt 10 år siden. Derfor har jeg besluttet at give pengene videre til menneskerne i de lande i håbet om, at de kan være med til at give dem et lidt bedre liv…

Et andet højdepunkt var da 9-årige Mila fra Emdrupskolen med et solidt stemmeflertal blev kåret som vinder af tegnekonkurrencen, der på grund af lærerlockouten tegnede så skidt indtil den sidste uge før Sammen og Forskellig, men endte med at udstille knap 70 tegninger. Hans Nissen, bl.a. formand for Social- og Sundhedsudvalget fandt i sin brystlomme en check på 5.000 fonds-kroner, som Mila og hendes klassekammerat fra 3. b kan bruge lige som de vil.

Og alle de glade


Men ellers var, traditionen tro, det højdepunkt efter højdepunkt lige fra arrangementet startede til det sluttede sent eftermiddag. Det var 5. gang, Sammen og Forskellig blev afviklet, og der kom endnu flere mennesker end de foregående fire gange. Og, til arrangørernes store glæde, også flere etniske danskere, hvilket man havde ønsket sig.

Der blev også leet og danset. Uanset om dansen udførtes vitalt og kraftbetonet til trommer af arabiske herrer, folkedans til harmonikaens kendte toner, linedans til præriens kendte cowboy-melodier eller flamenco til fyrig spansk guitar. Og der blev spist og spist. Falafel, danske æggemader, spansk paella med sangria … og et hav af specialiteter fra alle kanter af Middelhavet og Danernes haver.

Der var de voksne kokke, men der var især de meget unge superkokke fra Kitchen Stars der imponerede med molekylær gastronomi og de lige så unge fra Kokkedal Skole med ”fisk fra fjord og grønt fra Jord” der gjorde indtryk – og bød på gratis ret efter gratis ret. Alle gæster blev mætte og glade uden at have tegnebogen fremme, alle de små kokke blev berettiget stolte.

Og så var der kæmpeskak på græsset uden for, lynskak indenfor, pilefletning og vævepiger, fåreavlernes uld på rok, modelflyvning og bøger, korsang, klaverkoncerter, rap af både unge og ældre solister, strygermusik fra Fredensborg Musikskole og meget, meget mere. Alt det, der gør Sammen og Forskellig til en helt exceptionel sammen kogt ret af glade mennesker der kommer hinanden ved.