Energivirksomheden Heliac i Nivå havde fornyligt besøg af borgmester Thomas Lykke Pedersen sammen med udvalgsformand Lars Søndergaard fra Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget samt Thomas Jürgensen fra Humlebæk Erhvervsforening, her fik de præsenteret fremtidens solfanger som Nivå-firma har udviklet.

Udgangspunktet for folkene bag Heliac var i sin tid et helt andet produkt, nemlig af udvikle en yoghurt-afvisende overflade til indersiden af yoghurt-kartoner med det formål at mindske madspild. I den forbindelse skulle Heliac udvikle en metode til at lave mikro-nano-strukturer i store mængder plastfolie. Da de havde gjort det, tænkte de, at det sikkert også kunne bruges til at lave nogle store brændeglas, og det blev startskuddet til Heliac, der blev etableret i 2014.

For det viste sig virksomheder, der er vant til at arbejde med solfangere, opbygget af spejle, havde svært ved at vænne sig til gennemsigtige linser, gik Heliac i gang med at udviklet deres egne solfangere.

Ingeniørerne i Heliac i Nivå har nu udviklet en solfanger, der bevæger sig efter solen og som har en linse, der koncentrerer solens stråler. Dermed producerer anlægget effektivt en meget høj varme, der kan udnyttes til fx fjernvarme og industriproduktion.

”Der er et kæmpe potentiale i Heliacs anlæg, som kan være med til at løse en stor udfordring med at producere varme ved hjælp af vedvarende energi. Med Heliacs anlæg kan vi reelt udfase fossile brændstoffer som fx gas”, siger borgmester Thomas Lykke Pedersen i forbindelse med besøget på virksomheden. Hvor han fik lejlighed til at sætte ild til et stykke træ via linsen fra solfangerne.