Hvad skal den historiske slotsby Fredensborg satse på fremover? Det er Fredensborg Kommune i samarbejde med Realdania i færd med at undersøge sammen med byens ildsjæle.

 

 

I projektet Mit Fredensborg inviteres byens borgere til at tage del i arbejdet med at præge og påvirke udviklingen i byen.

 

Det kan blandt andet ske via Facebook, byvandringer, workshops, interviews og andre aktiviteter i øjenhøjde.  

De mange input fra borgere og eksperter samles i en såkaldt forundersøgelse, der skal danne basis for at udskrive en arkitektkonkurrence om fremtidens byliv i Fredensborg.

 

Undersøgelsen omfatter bl.a. en kortlægning af, hvordan de unge, pendlerne og turisterne bruger Fredensborg By.

”Med Mit Fredensborg sender vi et signal til byens borgere om, at vi gerne vil inddrage og lytte til de daglige brugere af byen i den proces, der nu for alvor tager form.

Fredensborg By rummer mange fine kvaliteter og samspillet mellem slottet og den historiske bymid-te indeholder et stort potentiale for fremtiden.

Nu sætter vi en række aktiviteter i gang, så vi får en så stor variation og bredde i de mange inputs som muligt”, siger formand for Plan- og Klimaudvalget Lars Simonsen. (foto)

 

Byambassadører med på råd For at skabe et fælles forum i lokalmiljøet er der nedsat en gruppe af byambassadører, der løbende deltager i projektets samlede forløb.

Gruppen er bredt sammensat og har repræsentanter fra både erhvervs-, turisme-, kultur- og hverdagslivet i byen.

En af byambassadørerne, Tora Ribers, som er med i forældre-bestyrelsen i Børnehusene Endrup, siger:

”Som mor i en forholdsvis nytilflyttet børnefamilie er jeg glad for at netop børnefamilier – med pendlerforældre – også er inviteret med i arbejdet.

Jeg tror, at de udfordringer, vi oplever i dagligdagen, giver muligheder for et nyt liv til byen. Leg og læring i bymidten, mere fleksible kollektive transportmuligheder og mulighed for at handle lokalt på pendlervenlige tidspunkter er på min ønskeliste.

Jeg håber, at jeg som byambassadør kan være med til at holde fokus på det levede liv.”

Også Borgerforeningen Fredensborg By er med i ambassadørgruppen.

Herfra siger formand Marie Louise Hartvig Widding:

”Fredensborgs Bilka ligger i Hillerød og byens Føtex ligger i Kokkedal, Sådan er det!

Fredensborgs potentialer ligger andre steder.

Byens udvikling handler om byens liv. Og det er et liv, som mange forskellige organisationer, foreninger, kommunen og ikke mindst alle os, der bor i byen bidrager til og påvirker. For Borgerforeningen Fredensborg By handler det om at være en aktiv medspiller og det et mit håb at Mit Fredensborg kan være med til at gøre os alle klogere på, hvordan byens potentialer kan forstås, blomstre og være en del af byens fremtid”.

 

Thomas Schrøder som åbnede butik i Jernbanegade i 2011 er også byambassadør og tilføjer:

”Når vi ser på den globale økonomi, er vi stolte af, hvor godt vi har klaret os gennem krisen i byen. Det går godt for langt de fleste.

Vi gør en masse rigtige ting og håber, at Fredensborgs borgere er klar over, at vi kan noget, som ikke alle byer kan.

Vi kan være nærværende, personlige og yde en helt unik service, fordi vi kender vores kunder.

Sammenholdet butikkerne imellem er fremragende, og vi er stolte af at kunne være med i byambassadørgruppens arbejde og hjælpe til, at byen bliver et endnu bedre sted at være"

 

Mit Fredensborg - når det passer dig Igennem hele projektets forløb kan alle interesserede finde information og nyheder om, hvad der sker lige nu og her – både på kommunens hjemmeside www.fredensborg.dk/mitfredensborg og på Facebook-gruppen Mit Fredensborg, hvor alle inviteres til at bidrage med viden og input og til at debattere byens udvikling.

På Slotsmarkedsdagen lørdag d. 14. september inviterer Mit Fredensborg byens børn og deres forældre på skattejagt.

Gennem skattejagtens otte poster vil deltagerne se og opleve deres by på en helt ny måde.

Fredag d. 20. september inviterer Mit Fredensborg alle interesserede på en etnologisk byvandring gennem det centrale Fredensborg hvor deltagerne kommer på banen og fortæller om deres erindringer og viden om byens rum og det byliv, der udspiller sig.

I hele september og frem til skolernes efterårsferie inviteres alle interesserede borgere til at kigge forbi Fredensborg Bibliotek, hvor der vil være en lille udstilling.

Hver mandag kl. 14 – 19 på biblioteket vil der også være mulighed for at besøge projektets ”maskinrum” til en dialog i øjenhøjde om Mit Fredensborg.

Det videre forløb Forundersøgelsen løber frem til udgangen af 2013.

Herefter udskrives der en 2-faset konkurrence, hvor ekspertteams – efter forundersøgelsens dialog med borgerne samt handels- og foreningslivet – skal give deres bud på, hvordan fremtidens byliv kan udspille sig i Fredensborg Bys historiske og oplevelsesrige rammer.

Konkurrencedeltagerne skal komme med konkrete bud på en strategisk helhedsplan og et handlekatalog for fremtidige investeringer i byen.

Konkurrencen forventes at være afsluttet medio 2014. Herefter vil det være op til byrådet og byens mange andre aktører at beslutte, hvordan helhedsplan og handlekatalog skal bruges og finansieres fremadrettet.

 

Fakta: Aktiviteter i Mit Fredensborg og forundersøgelsen

Kortlægning af hverdagslandskaber med turisterne, de unge og pendlerne.  

Åbent projektkontor på Fredensborg Bibliotek alle mandage kl. 14-19 frem til uge 42.

Kom forbi og få en snak!  

Skattejagt for alle børn og voksne i Fredensborg d. 14. sept. kl. 11-13.

Kom forbi og få en snak i projektboden!  

Fokusgruppeinterview om byens forretnings- og oplevelsespotentiale.  

Åben byvandring hvor deltagerne kommer på banen, fre-dag d. 20. sept. kl. 18:30. Vi mødes ved slotsporten.  

Workshop om styrkepositioner og forretningsudvikling med byambassadørerne.  

Åbent bymøde, hvor analysens resultater præsenteres som afsæt for en visionsdebat og for bymidtekonkurrencen (dato annonceres i oktober).  

Facebook-gruppen Mit Fredensborg

Læs mere om projektet på www.fredensborg.dk/mitfredensborg

Send dine spørgsmål på mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

{fcomments on}